Hirdetés
Két éven belül az elárusítóhelyek polcain landolhat a génszerkesztett marhahús
A hónap elején az FDA (Food and Drug Administration – az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) jóváhagyta a genommal szerkesztett szarvasmarhák hústermelésben való felhasználását. Az éghajlatváltozást szem előtt tartva tenyésztették ki ezeket az állatokat. Rendkívül sima, rövid szőrük van, ami állítólag segít az állatoknak hatékonyabban megbirkózni a meleg időjárással.
A modernfarmer.com tudósítása szerint a PRLR-SLICK néven ismert szarvasmarhafajtát a CRISPR nevű genom-szerkesztő technikával fejlesztették ki. Ezt meghatározott tulajdonságokkal rendelkező állatok tenyésztésére használják.

Őshonos géneket használnak
Ellentétben a géntechnológiával módosított szervezetektől (GMO), amelyek jellemzően más genetikai anyagok hozzáadásával járnak, és olyan növényt vagy állatot eredményeznek, amely nem létezne a természetben, a génszerkesztés a fajban már őshonos géneket használja fel. Így olyan organizmus keletkezik, amely elméletileg természetes szaporodási folyamat során fordul elő.
Hirdetés
A szövetségi hivatal „alacsony kockázatúnak” nevezte a húsmarha bevezetéséről szóló döntést. Megállapították, hogy a szarvasmarhák szándékos genomiális megváltoztatása (IGA) nem jár biztonsági aggályokkal. A közelgő biztonsági felülvizsgálatig a hús akár két éven belül a polcokon landolhat.
Egy sajtóközleményben az FDA kifejtette, hogy az IGA-k „molekuláris technológiákkal végzett változtatások, amelyek megváltoztatják az állatok genomját”.
A Successful Farming szerint a minnesotai Acceligen nevű „precíziós tenyésztő” cég felelős a CRISPR-technika alkalmazásáért a sima szőrű szarvasmarhák előállításához.
Nem ez az első eset a technológia teheneknél való alkalmazására. 2020-ban az UC Davis kutatói a CRISPR technológiát használták egy Cosmo nevű tehén tenyésztésére, amelyet úgy terveztek, hogy 75 százalékban hím utódokat hozzanak létre.
Genetikai módosítás lazacban, kecskében, csirkében, nyúlban és sertésben
A múltban az FDA hasonló genetikai módosításokat hagyott jóvá lazacban, kecskében, csirkében, nyúlban és legutóbb sertésekben. A PRLR-SLICK szarvasmarhák azonban az elsők, amelyek hivatalos „alacsony kockázatú minősítést kaptak a végrehajtási mérlegelés érdekében”. Mindez azt jelenti, hogy az adminisztráció szerint nincs gyakorlati különbség a génmódosított és hagyományosan tenyésztett szarvasmarha végtermékében (húsában).
Mivel egyes szarvasmarháknál természetesen előfordul a sima szőrzet, a génszerkesztett szarvasmarhák – a fogyasztó szempontjából – ugyanazok, mint az azonos tulajdonságokkal rendelkező többi szarvasmarha. „Továbbá, a szarvasmarhákból származó táplálék megegyezik a hagyományosan tenyésztett szarvasmarhákból származóval” – mondta az FDA.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés