Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/93/news_23993/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Hibák, amelyeket elkövethetünk és el is követünk a burgonya tárolásakor - MAGRO (title)!

A koronavírus kezdetekor sokan beleestek abba a hibába, hogy elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket, így rengeteg bolt polca kiürült, és bár mindig volt elegendő termék az áruházakban, a polcok utántöltése nem tudott kellő gyorsasággal haladni. Ezek közé a keresett élelmiszerek közé tartozik a konzervek mellett a burgonya is. És a lényeg valójában nem az volt, hogy minél több élelmiszert halmozzunk fel ugyanazokból a termékekből, hanem hogy a konyhánk jól felszerelt legyen, és hogy a lehető legkevesebbet kelljen olyan környezetben tartózkodnunk, amely alkalmas a vírus terjedésére.

Abban az esetben, ha túl nagy mennyiségű burgonya került felvásárlásra, érdemes utánanézni, hogy hogyan tarthatóak tovább el ezek a zöldségek. Tény, hogy a tészta sokkal elállóbb termék, mint a burgonya, de nincs mit tenni, ha az ember inkább a keményítőt választja, mint a szénhidrátot. A burgonya viszont kemény külseje ellenére nem annyira ellenálló, mint azt gondolnánk. Könnyen sérül külső hatások által, viszont akár heteken át is könnyen tárolható, ha alkalmazunk néhány tippet, vagy éppen nem követünk el alapvető hibákat.

A burgonya alapvetően jól tárolható zöldség, azonban lehet tenni annak érdekében, hogy tovább eltartható legyen. (Fotó: Pixabay, Stanbalik)

Arra a kérdésre, hogy hogyan a legkönnyebb és legtartósabb a burgonya tárolása egy szakértő válaszolt a CNet.com-nak, Heidi Alsum Randall, aki egy Wisconsini burgonyatermelő.

Az első dolog, amit a gazda kiemelt a tárolási hibákat illetően, a csomagolás. Nagy hibát követünk el, ha légmentesen záró tartályba, vagy műanyag zacskóban tároljuk a burgonyát, mert az romlásnak indul. Ugyanis a zöldségnek a rothadás elkerülése érdekében oxigénre van szüksége. Illetve a vásárlás során is követhetünk el hibákat, mint például hogy mindig a tökéletes zöldséget keressük. Mert a burgonyák tekintetében ilyen nem létezik. A kicsit repedt vagy sérült áru ugyanolyan megfelelő, mint a sérülésmentes társai, mindössze annyi a tennivalónk, hogy felhasználás előtt kivágjuk a sérült részeket.

Vásárláskor a kinézet helyett inkább az állagra érdemes odafigyelni. Ha a zöldség kemény, akkor valószínűleg megfelelő, és elég friss, ellenben ha puha a tapintása, akkor nagy valószínűséggel már nem éppen friss termékkel van dolgunk.

És ami a fontosabb része a burgonya fogyaszthatósági megtartásának, az a tárolás. A burgonya alapvetően két hétig biztosan tárolható, de néhány véknyabb héjú fajta esetében ez lehet rövidebb időtartam is. Nagyon fontos, hogy kerüljük a meleget és nedvességet, inkább sötét, hűvös és jól szelőző helyen érdemes tárolni. Ezért nem javasolt sem mosogató alatt, sem pedig ablak közelében elhelyezni, ugyanis meleg hatására gyorsabban romlik a zöldség.

Fontos továbbá az, hogy jól szellőző helyen történjen a tárolás. Nem hiába történik a „csomagolt” burgonya árusítása lyukas zsákokban, vagy épp raschel zsákban, amely konkrétan egy háló. Ha kevesebb burgonya tárolása szükséges, akkor azt tárolja inkább tálban, vagy lyukas papírzacskóban.

Sütés előtt ne kerüljön lefagyasztásra a friss burgonya. Főzést követően általában lefagyaszthatók a burgonyakészítmények, azonban friss állapotában a zöldségre nincs jó hatással a hideg. Ha mindenképpen szükséges a zöldség lefagyasztása, akkor érdemes elsőként forrásban lévő vízbe tenni a zöldséget néhány percre, majd hideg vízbe tenni, és levágni a fonnyadt részeket, majd miután az kihűlt, becsomagolni és lefagyasztani azt.

Tárolás előtt ne mossa meg a burgonyát, ugyanis a mosást követően gyorsabban romlik a zöldség. Csak közvetlenül felhasználás előtt érdemes megmosni.

Érdemes rendszeresen ellenőrizni a burgonyákat, ugyani amennyiben már található rothadásnak indult darab, úgy az átterjedhet a környező zöldségekre is.

Attól, hogy egy burgonya hajtani kezd, nem kell kidobni az egész zöldséget. Mindössze annyi a feladat, hogy el kell távolítani a hajtásokat a burgonyáról, és már főzhető is.

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás