Hirdetés
Hatalmas áttörést hozhat a gluténmentes búza
Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, számukra hatalmas áttörést jelenthet, ha sikerül génszerkesztéssel előállítani. Ráadásul óriási üzletet is hozhat.
Az Agrárszektor anyagát szemléztük, amely szerint a gluténérzékenység a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek ugyanis glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen megoldás a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étkezésükből. A búzát rendkívül nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják.
Hirdetés

A gluténmentes búza nagyon sokat segítene a gluténérzékeny népesség táplálkozásában: jóval egyszerűbb lenne összeállítaniuk az étrendjüket
A gluténmentes termékek viszont nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek. Ezek sokszor kevésbé egészségesek, mint a glutént tartalmazó ételek, és a legtöbbször jóval drágábbak is.
Holland kutatások a gluténmentes búza elérésére
Viszont lehet, hogy hamarosan lesz erre is megoldás. Hollandiában ugyanis olyan génszerkesztési technikával kísérleteznek, amelyben az úgynevezett CRISPR / Cas-et - amely valójában egy immunrendszer - használnák fel a glutén gének eltávolítására. Így tudnának gluténmentes búzát létrehozni. A technológia lényege, hogy módosítanák a gliadin géneket, vagy teljes egészében eltávolítanák azokat a búzából. Gondot okozhat azonban, hogy a CRISPR génszerkesztés egyelőre ugyanolyan megosztó téma Európában, mint a génmódosítás (GMO), így a búza előállításában az Európai Uniós szabályozások még akadályt jelenthetnek - írják.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés