Hirdetés
Több sertéstermék bevitelét korlátozta az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága
Az Európa-szerte előforduló afrikai sertéspestis (ASP) kitörések miatt az Egyesült Királyság központi állategészségügyi hatósága úgy döntött, hogy 2022. szeptember 1-től további értesítésig korlátozza egyes sertéstermékek behozatalát Nagy-Britanniába az Európai Unióból. A rendelkezés célja, hogy megvédjék a brit sertésállományt a nagy gazdasági kárral járó afrikai sertéspestis behurcolásától. A hatóság a korlátozásokat folyamatosan felülvizsgálja, szükség szerint átértékeli.
A Nébih írta meg, hogy az intézkedés nem befolyásolja a sertéshústermék törvényes, kereskedelmi célú forgalmát. Továbbá nincs hatással a személyes felhasználás céljából magánpoggyászban szállított, kis mennyiségű hús vagy hústermék behozatalára sem.

A brit állategészségügyi hatóság értesítése alapján továbbra is a korábbi állategészségügyi feltételeknek megfelelően exportálhatók Nagy-Britanniába a következő sertéstermékek:
- emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek (POAO), amelyeket a kereskedelemben megfelelő egészségügyi jelöléssel vagy azonosító jellel láttak el;
- állati eredetű melléktermékek (nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek, ABP), amelyeken szerepel a címkézésért felelős takarmányipari vállalkozó neve és címe vagy a terméket leíró és az állati melléktermék kategóriáját feltüntető címke;
- a személyes használat céljából az Egyesült Királyságba szállított sertéstermékek, melyek együttes tömege nem haladja meg a 2 kilogrammot.
A hatóság a korlátozásokat folyamatosan felülvizsgálja, szükség szerint átértékeli. Részletes információ az intézkedésről angol nyelven itt olvasható.
Hirdetés
Előtérben a magyar sertéstermékek
Az Agrármarketing centrum írta meg, hogy a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt a magyar táplálkozás szerves része, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrás.
A cikk szerint a sovány sertéshús (például a karaj) az egészségtudatos táplálkozásba is beleillik, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége a szervezetnek. Egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, baromfi, marha, borjú (nyers tömeg), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott.
A magyar sertéshús fogyasztását népszerűsítő kampány egyik videója:
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés