Hirdetés
Rovarvajas gofrival kísérleteznek a belgák
Rovarokkal változtatták környezetkímélőbbé a belga gofrit a Ghenti Egyetemen. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír jóval fenntarthatóbb a tejtermékek használatánál.A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre. Ebből egy konyhai centrifugával választották ki a rovaralapú vajat.
A rovaralapú hozzávalók használatának számos kedvező hatása van. A rovaroknak kisebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabban alakítják át a táplálékukat. Továbbá jóval kevesebb vízre van szükség a vaj előállításához - mondta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofri bemutatása közben.

A rovarvaj arányának növelésekor szokatlan ízélmény jött elő
A kutatók szerint a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget a teszteken, amikor lárvazsírral váltották fel a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét. Ám szokatlan ízről számoltak be akkor, amikor az édesség fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt. A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje-, a vitamin-, a rost- és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetkímélő, olcsó változatokat találjanak az állati termékek helyettesítésére.
Hirdetés
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés