Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/69/news_22569/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Olcsóbb lehet a növényi és a sejtalapú húsok költségszintje, mint a hagyományos élelmiszereké - MAGRO (title)!

A 2020-as év rekordot hozott a működőtőke beáramlás szempontjából a növényi alapú hús, tojás és tejtermékek, növesztett húsok és erjesztéssel előállított fehérjék kínáló vállalatok számára. A Good Food Institute (GFI) a fenti iparágakba történt befektetéseket a PitchBook Data rendszer adatainak felhasználásával értékelte. Ebből kiderült, hogy a nemzetközi alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 3,1 milliárd dollárt voltak képesek befektetésekben bevonzani. Ez körülbelül a duplája a megelőző 2 évben befektetett összegeknek.

A Foodnavigator cikke alapján az Agrárszektor írta meg, hogy az alternatív fehérjéket gyártó vállalkozások az elmúlt években (2010–2020) csaknem 6 milliárd dollárnyi befektetést vonzottak, ennek több mint a felét 2020-ban. A növényi alapú hús, tojás és tejtermékeket előállító vállalkozások az elmúlt években (2010–2020) 4,4 milliárd dollár értékben vonzottak befektetéseket, ennek csaknem felét – 2,1 milliárd dollárt –2020-ban. Ez az iparág történetében az eddigi legnagyobb tőkebefektetés egyetlen év alatt és a 2019-ben befektetett összeg – 667 millió dollár – több, mint háromszorosa.

Néhány éven belül olcsóbb lehet a növényi és a sejtalapú húsok költségszintje, mint a hagyományos élelmiszereké

A 2020-ban befektetett összeg megoszlása:

  • Impossible Foods 700 millió dollár finanszírozási költség
  • a LIVEKINDLY 335 millió dollár kockázatitőke-finanszírozása
  • Oatly 200 millió dollár magántőke és 78 millió dollár adósságfinanszírozás
  • Califia Farms 172 millió dollár magántőke-finanszírozás

A sejtalapú, növesztett húsokat előállító vállalkozások 2020-ban több mint 360 millió dollár befektetést vonzottak. Ez a 2019-ben felvett összeg hatszorosa, és az iparág történetében (2016–2020) az eddig befektetett összeg 72 százaléka. Ebben már benne van a Memphis Meats 186 millió dolláros és a Mosa Meat 75 millió dolláros befektetési köre is.

Többszörös a befektetett összegek nagysága

Az erjesztéssel alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 590 millió dollár befektetésben részesültek. Ez több mint kétszerese a 2019-es összegnek, ami magában foglalta a Perfect Day 300 millió dolláros és a Nature's Fynd 45 millió dolláros adósság konszolidációját. Erjesztő cég esetében ez az első nyilvánosságra hozott kockázatitőkebevonás. Az erjesztő vállalatok több mint 1 milliárd dollár befektetést gyűjtöttek a 2013-as első GFI által is nyomon követett befektetés óta. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a befektetések csaknem 60 százaléka 2020-ban folyt be - írták.

Az alternatív fehérjéket gyártó vállalkozásokba vetett befektetői bizalmat is elsősorban a piaci tényezők vezérlik. Mindazonáltal a klímabarát és fenntartható befektetések iránt is egyre nagyobb az érdeklődés és egyre több befektető ismeri el, hogy az éghajlati kockázat befektetési kockázat is egyben. Az alternatív fehérjék ezért megoldást jelenthetnének egy fenntarthatóbb és szén-dioxid-semlegesebb ellátási lánc kialakítására – közölte az Intézet.

Társadalom, környezet, gazdaság

Az elemzés szerint a 2020-ban felszínre került társadalmi, környezeti és gazdasági kérdések rávilágítottak a szokásos (business-as-usual) üzletágakkal és gyakorlatokkal kapcsolatos kockázatokra. A Good Food Intézet vezető befektetői elköteleződéssel foglalkozó szakértője, Sharyn Murray így vélekedett:

„A befektetői közösség az élelmiszer ellátási lánc radikális átalakítása felé vette az irányt, mivel látja a technológiában rejlő óriási társadalmi és gazdasági lehetőségeket. A korai trendszetterek; az Impossible Foods, a Beyond Meat, a Memphis Meats és a Mosa Meat továbbra is jól teljesítenek. Egyre több olyan befektetőt találnak, akik látják a lehetőséget az alternatív fehérjék piaci sikerében, miközben a fenntarthatóságért és környezetünk egészségéért tesznek.”

A Good Food Intézet vállalati elköteleződésért felelős igazgatója, Caroline Bushnell szerint: 

„2020 az alternatív fehérjék iránti befektetői érdeklődés boom-ját hozta, rekordnagyságú beruházások áramlottak a szektorba. Ez újabb jele annak, hogy már a magánbefektetők is komoly potenciált látnak ebben a gyorsan növekvő nemzetközi iparágban. Látva és érezve a pillanat sürgősségét, mind az állami, mind pedig a magánszektor részéről több beruházásra és befektetésre van szükség, annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk az élelmiszerelőállítás környezetterhelését. Valamint a párizsi klímaegyezményben foglaltakhoz is közelítsünk a növekvő népesség táplálása mellett.”

Az alternatív fehérjék előnyei a hagyományos ételekkel szemben

Jim Mellon, a Moos Law szerzője az egyik befektető, aki arra tippel, hogy az alternatív fehérjék, beleértve a növesztett húst és a tengeri élőlényekből kinyert termékeket, teljesen megváltoztatják a globális élelmiszeripart. Mellon a legnagyobb részvényese és alapítója az Agronomics nevű, az Egyesült Királyságban bejegyzett befektetési eszköznek, amely alternatív sejtkultúrás (cellular agriculture) fehérjeelőállítással foglalkozó innovatív vállalatokat céloz meg. Véleménye szerint a növényi fehérje és a hagyományos húskészítmények árparitását 18 hónapon belül elérjük. Előrejelzése szerint a laboratóriumi előállítású tejipari és húskészítmények ára, beleértve a mesterséges körülmények között növesztett marhahúst, csirkét és a sejt alapú tenger gyümölcseit, 5 év múlva a hagyományos élelmiszerek vételára alá esnek.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás