Hirdetés
Napi egy bioalma rendben tartja a bélflórát
Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből a szervezetbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek benne, az alma mikrobiális összetétele a bélflórán keresztül közvetlen hatással van rá. Ám nem minden alma hat ugyanúgy. Ahogy az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség - más szóval mikrobiom - is egyedi és változó. Ráadásul egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére az is hatással van, hogy milyen termesztéstechnológiát használnak.
Az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet írta meg, hogy az „Arlet” fajtát vizsgálva a kutatók megállapították, hogy minden egyes almával nagyjából 100 millió baktériumot is elfogyasztunk. Mindezt függetlenül attól, hogy bio vagy konvencionális termesztésű gyümölcsről van szó. A baktériumok mennyiségében nincs jelentős különbség köztük. A különbség a változatosságban és az eltérő fajösszetételben van. Ugyanis hiába azonos a baktériumok mennyisége, ha a „minőségük” más. Az alma mikrobiomját alkotó baktériumokat rend és nemzetség szintjén összehasonlítva az eltérés már jelentős.

A bioalma mikrobiomja változatosabb
Összességében elmondható, hogy a bio termesztésű alma mikrobiomja változatosabb, tehát többféle baktériumot tartalmaz a hagyományos almánéál. Továbbá nagyobb arányban fordulnak elő benne olyan közismerten jótékony hatású baktériumok, mint például a Lactobacillus-ok, amelyeket több probiotikus készítmény is tartalmaz. A baktériumok azon rendje (Enterobacteriales), ahová az élelmiszerfertőzésekért felelős taxonok is tartoznak, azonban nagyobb mennyiségben volt jelen a hagyományos termesztésű almában. Ennek valószínűsíthetően az is az oka, hogy a változatosabb mikrobiom jobban kedvez a Lactobacillus-ok szaporodásának, amelyek kompetíció útján gátolják az élelmiszer-eredetű patogén mikroorganizmusok szaporodását.
Hirdetés
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés