Hirdetés
Mutatjuk, mennyi mérget fogyaszt el nap, mint nap - sokat
Az optimista emberek azt gondolhatják, a boltokban kapható élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök biztosan egészségesek, nem tartalmaznak vegyszert, mérgező anyagokat. Egy friss kutatás most megmutatta a valóságot. Az Európában boltokba kerülő élelmiszerek majdnem fele szennyezett valamilyen vegyszerrel.
Április közepén hoztak nyilvánosságra egy jelentést, melyből kiderül, az európai élelmiszerek 47 százaléka szennyezett valamilyen növényvédőszer-maradvánnyal. A hatóságok szerint viszont az jó hír, hogy a termékek 97 százaléka elfogadható mértékben volt szennyezett, illetve egyáltalán nem tartalmazott (kimutatható mértékben) növényvédő szereket. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztókra semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelentenek a szennyezett élelmiszerek sem - elméletileg.
Bármennyire is próbálják azonban megnyugtatni a vásárlókat, mégis csak aggasztó, hogy a vizsgált élelmiszerek 28 százalékában többféle vegyszer maradványait is kimutatták. Ki kell emelni a szőlőt: 77 százalékos szennyezettségi arány mellett 58 százalékos volt a többszörös szennyezettség mértéke. Sőt, olyan eset is előfordult, hogy egy török szőlőmintában 19 vegyszert is kimutattak a vizsgálatok. Mivel többféle vegyszer összeadódó hatása nem mindig ismert, egyáltalán nem nevezhető veszélytelennek az ilyen élelmiszerek fogyasztása.
Hirdetés
Egy török szőlőben 19 féle szermaradványt azonosítottak - nem nevezhető igazán egészséges ételnekA leginkább szennyezett termék a brokkoli a vizsgálatok szerint. A vizsgált tételek 3,4 százalékában találtak határértéken felüli vegyszermaradványt. Második helyen a szennyezettségi rangsorban a szőlő, harmadik helyen pedig a paprika áll. A többszörösen szennyezett termékek rangsorát a banán vezeti, utána a szőlő és a paprika áll a sorban.
Ami az állati termékeket illeti, a vizsgált vajak 3,7 százalékánál, és a tojások 2,1 százalékánál találtak többféle vegyszermaradékot – írja az agrarszektor.hu.
Jó hír, hogy a csecsemők és kisgyermekek számára forgalmazott élelmiszerek esetében 89 százalékban tisztának bizonyultak a vizsgált termékek. 3,5 százalékuk azonban határérték feletti szennyezettséget produkált.
Máltán, Cipruson és Portugáliában találtak rá a legtöbb szennyezett termékre, míg Romániában és Ausztriában a vizsgált termékek háromnegyede vegyszermentes volt. A vizsgálatok szerint Laosz, Suriname és Kambodzsa tartoznak a legveszélyesebb beszerzési helyek közé.
A vizsgálatok közül nem maradhatott ki a glifozát tartalom vizsgálata sem. 22 országban, 5329 növényi termékben keresték. A lencsék 71 százaléka tartalmazta érzékelhető mennyiségben, valamint a mustár- és napraforgó-magvak harmada. A búza 10 százalékában, míg a zab 9 százalékában volt kimutatható mennyiségű glifozát. Megnyugtató viszont, hogy a gyerekeknek szánt élelmiszerekben, valamint kukoricában és szójában nem mutattak ki ilyen maradványt a tesztek.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés