Hirdetés
Mitől romlik a méhkirálynők teljesítménye?
Hivatalosan félévente cserélni kellene a méhészeknek a méhkirálynőt, de ez gyakorlatban csak 1-2 évente történik meg. Pedig a méhkirálynők teljesítménye különböző behatások miatt fél év alatt jelentősen képes romlani.
Szakértők szerint a jelentős teljesítményromlás hátterében a szállítások alkalmával ingadozó hőmérséklet, valamint egyes kórokozók állnak.
Elsősorban a hőmérsékletingadozás káros hatásainak bizonyítása érdekében egy kísérletet végeztek el amerikai kutatók. Első körben mesterséges, laboratóriumi körülmények között a megtermékenyített méhkirálynőket 1-2 órán át 40, illetve 1-4 órán át 5 celsius fokon tartották. A vizsgálat végén megállapították, hogy az eredetileg 90 százalékos életképességű spermiumok a vizsgálat végére 20 százalékban voltak életképesek.
Hirdetés
A méhkirálynő gyengélkedése az egész család életére kihatEzt követően a vizsgálatot szabadföldi körülmények között is megismételték. A vizsgált királynőket a hőmérsékletet 10 percenként rögzítő hőmérő társaságában szállították Kaliforniából, Georgiából és Hawaiiról Beltsville-be. A szállítmányok 20 százalékánál fordult elő, hogy a méhek 2 óránál hosszabb ideig voltak kitéve extrém, 45 foknál is magasabb hőmérsékletnek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az extrém magas hőmérsékletnek kitett méhkirálynőkben a hímivarsejtek életképessége 50 százalékkal csökkent.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés