Hirdetés
Mit tegyek a talajomért és hogyan támogat ebben az AÖP?
Magyarország mezőgazdaságának egyik legfontosabb dátuma volt 2022. december 5-e: az Agrárminisztériumban a „Talaj világnapja” rendezvénnyel ekkor hívták fel a figyelmet a termőtalaj fontosságára. Éppen ezen a héten beszéltünk Daoda Zoltánnal, az AGRO.bio szakmai igazgatójával arról, miért kell nagyon és jól is figyelni a talajokra. Arra is kitért, hogy a mikrobiológiai készítmények az induló Agrár-ökológiai program célkitűzései között kiemelt szerepet kapnak, így a talajjavítás mellett a támogatások terén is egyre nagyobb szerepet töltenek be.
Hogyan alakult az idei, 2022-es év a magyar mezőgazdaságban?
A magyarországi agrártermelés szereplőinek többsége a sebeit nyalogatja a rendkívüli szárazságot hozó, aszályos év hatásai miatt. Azokon a helyeken, ahol a termőtalajoknak nem volt olyan pufferkapacitása, hogy az extrém klimatikus hatást kellő mértékben enyhíteni tudják, nagy károk jelentkeztek. Ahol viszont kialakították, és/vagy megőrizték ezt a pufferkapacitást, ott lényegében csak a légköri aszály 1-2 hetes perzselő hatása károsította a növényzetet. Ezeken a helyeken elfogadható, sőt, néhol igen jó terméseredményt tudtak elérni a gazdák. Ide kapcsolódóan érdemes elolvasni a nyári anyagunkat: Aki törődik a talajjal, az betakarít, aki nem, az kármentésként báláz.

Az, hogy a szárazság ellenére mégis értékelhető mennyiségű termést takarított be valaki a földjeiről, egy hosszú távú fejlesztés eredménye. A munkatársaimat sokszor arra kérik a gazdák, hogy hagyják őket a termékek és a szolgáltatások ajánlásával, hiszen az aszály tönkretette, sok esetben lenullázta a terméseiket. Pedig pont az általunk kínált, 2-5 éves távon eredményes, komplex technológiák bevetésével tudnák jelentős mértékben enyhíteni, majd nagymértékben elkerülni ezeket a szélsőséges terméskieséseket.
Hirdetés
Az év összegzéseként azt emelném ki, hogy nem a terméshozam növelésére, hanem a termésbiztonság kialakítására és megőrzésére kell törekedni. Éppen 15 éve, 2007-ben volt hasonlóan nagy aszály az országban, amikor egy kutatási, fejlesztési pályázatban már az AGRO.bio technológiával a termésbiztonságot megőrző megoldásokat fejlesztettünk ki. Sajnos, a hatalmas, országos szintű károkat nézve - a szerencsére egyre növekvő számú kivétel mellett - komoly elmozdulás nincs a magyarországi termelők részéről, amit jól mutat a biztosítási társaságoknál megjelenő kárigény mértéke és mennyisége, sok 10 milliárd forintos kifizetéssel. Ez persze a biztosítási díjak jelentős emelkedését hozhatja 2023-ra.

Milyen körülmények és változások segítik a mikrobiológiai termékek használatát a magyar földeken?
A jövő évben életbe lépő Agrár-Ökológiai Program (AÖP) célkitűzései között végre több olyan szakmai elképzelés is megtalálható, ami kifejezetten a termőtalaj érdekeit veszi figyelembe, annak védelmére és javítására buzdít. Ebben meghatározzák azt a termékkört, ami alkalmas arra, hogy a talajok állapotát és minőségét jelentősen javítsa. Ezek használata ráadásul egy fontos járulékos előnyt is biztosít 2-3 év alatt: öntözhetővé teszik a talajokat.

Az AÖP rendszeren belül 2 pontot számít a támogatásoknál, ha a gazda mikrobiológiai termékeket, tehát talajbaktériumokat, talajalgákat és gombákat használva növeli a talaj szervesanyag tartalmát, javítja a vízmegtartó képességét, illetve a szerkezetét. Lényeges, hogy ez nem megy varázsütésre, 2-4 vagy akár 5 év szükséges a sikerhez. Az AÖP jó lehetőség, hogy 1-2 év alatt lelassítsuk a talajleromlás folyamatát, további 2-3 évig tart stabilizálni a helyzetet, majd ebből az állapotból lehet elkezdeni a szerves széntartalom növelését. 4-5 év alatt a legrosszabb minőségű talajokban is olyan változtatásokat lehet elérni, amelyek gazdaságosabbá teszik a termelést, hozzájárulnak a vízmegtartó képesség javításához, a tápanyagok, a műtrágyák jobb hasznosulásához.
Ehhez a demo-farm hálózatunkból több, mint 60 ezer mért adatunk van, amelyek alapján a precíz(iós) gazdálkodás és az öntözés területén is sok támogatást tudunk nyújtani az érdeklődőknek.

Mit tegyek a talajomért?
A Talaj Világnapja alkalmából 2022. december 5-én mutatták be a Talaj = Élet című filmet. Az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van, vagy már véglegesen meg is semmisült. Ennek oka a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, az ebből következő szerkezetromlás, tömörödés és az erózió, illetve a savanyodás, a szikesedés vagy éppen a túlzott műtrágya- és növényvédőszer használat. Magyarország területének mintegy felét művelik, ahol közel 20 millió ember számára elegendő élelmiszert lehetne termelni. Azonban hazánk termőterületének kétharmadát valamilyen termékenységet csökkentő talajpusztulási folyamat veszélyezteti. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, szemléletváltásra és okszerű, tudásalapú, sőt, talajközpontú, fenntartható, klímatudatos mezőgazdaságra van szükség. Erről szól ez a film, amely szépen felvázolja a jelenlegi kritikus helyzetet és a megoldandó feladatokat – mondta Daoda Zoltán.
(X)

Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés