A brojlertermelési rendszer típusa jelentősen befolyásolja mind a madarakat, mind a környezetüket, és a különböző tenyésztési rendszerekhez eltérő mikrobiális sokféleség, közösség társul. A North Carolina State University kutatói az állatok növekedésének optimalizálása, a jólét fokozása  céljából vizsgálták a brojlertenyésztési rendszerek hatását a gazdaságok mikrobiom-összetételére és környezetükre.

A vizsgálat során a kereskedelmi és háztáji rendszerekből különböző mintákat gyűjtöttek és elemeztek, és jelentős különbségeket találtak a mikrobiális diverzitás méréseiben.

A háztáji állományok magasabb alfadiverzitás-méréseket mutattak a talaj- és vízmintákban, míg a kereskedelmi gazdaságok magasabb értékeket mutattak az alom- és takarmánymintákban. Itt is megfigyelhető a mikrobiális sokféleség (Fotó: Pixabay)

Mikrobiális taxonok

A háztáji állományok magasabb alfadiverzitás-méréseket mutattak a talaj- és vízmintákban, míg a kereskedelmi gazdaságok magasabb értékeket mutattak az alom- és takarmánymintákban. A mikrobiális diverzitásban mutatkozó különbségek az egyes mikrobiális taxonok relatív gyakoriságában is tükröződtek.

A háztáji állományokban a Proteobacteria szintje az idő múlásával nőtt, míg a Firmicultes szintje csökkent. A Campilobacterota, beleértve a Campylobacter nevű fő kórokozót is, idővel nőtt a kereskedelmi gazdaságok környezetében.

A csirkék jobb növekedési teljesítményével összefüggésbe hozható Bacteroides a háztáji gazdaságokban nagyobb mennyiségben fordult elő. A patogén Acinetobacter azonban sokkal nagyobb arányban jelent meg a háztáji csirkék ürülék- és etetőtamponmintáiban. A Brevibacterium és a Brachybacterium jelenléte, amely a brojlerállományok alacsony teljesítményéhez társul, sokkal magasabb volt a kereskedelmi brojlercsirkékből vett mintákban.

Gazdálkodási gyakorlatok és környezeti feltételek

A Muhammed Shafeekh Muyyarikkandy által vezetett kutatók szerint a mikrobiális összetételben és diverzitásban megfigyelt különbségek arra utalnak, hogy a gazdaságok gazdálkodási gyakorlatai és a környezeti feltételek jelentősen befolyásolják a baromfi egészségét és jólétét, és potenciális hatással lehetnek az emberi és környezeti egészségre.

Ezeknek az összefüggéseknek a megértése célzott beavatkozásokat eredményezhet a baromfitermelés optimalizálására, az állatok jólétének javítására, valamint az élelmiszerből származó kórokozók és az antimikrobiális rezisztencia kockázatának mérséklésére – mondták, hozzátéve, hogy ez az „Egy egészség” koncepció egyik kritikus szempontja.

A kutatás a legfontosabb mikrobiális szereplők és a kereskedelmi és háztáji állományokban tapasztalható ingadozásaik megértésével alapot nyújt a madarak egészségének és jólétének optimalizálását célzó célzott stratégiák kidolgozásához.

(Forrás: poultryworld.net)

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás