Hirdetés
Mikroszkóp alatt a mikrobiális sokféleség a baromfiágazati rendszerekben
A brojlertermelési rendszer típusa jelentősen befolyásolja mind a madarakat, mind a környezetüket, és a különböző tenyésztési rendszerekhez eltérő mikrobiális sokféleség, közösség társul. A North Carolina State University kutatói az állatok növekedésének optimalizálása, a jólét fokozása céljából vizsgálták a brojlertenyésztési rendszerek hatását a gazdaságok mikrobiom-összetételére és környezetükre.
A vizsgálat során a kereskedelmi és háztáji rendszerekből különböző mintákat gyűjtöttek és elemeztek, és jelentős különbségeket találtak a mikrobiális diverzitás méréseiben.

Mikrobiális taxonok
A háztáji állományok magasabb alfadiverzitás-méréseket mutattak a talaj- és vízmintákban, míg a kereskedelmi gazdaságok magasabb értékeket mutattak az alom- és takarmánymintákban. A mikrobiális diverzitásban mutatkozó különbségek az egyes mikrobiális taxonok relatív gyakoriságában is tükröződtek.
Hirdetés
A háztáji állományokban a Proteobacteria szintje az idő múlásával nőtt, míg a Firmicultes szintje csökkent. A Campilobacterota, beleértve a Campylobacter nevű fő kórokozót is, idővel nőtt a kereskedelmi gazdaságok környezetében.
A csirkék jobb növekedési teljesítményével összefüggésbe hozható Bacteroides a háztáji gazdaságokban nagyobb mennyiségben fordult elő. A patogén Acinetobacter azonban sokkal nagyobb arányban jelent meg a háztáji csirkék ürülék- és etetőtamponmintáiban. A Brevibacterium és a Brachybacterium jelenléte, amely a brojlerállományok alacsony teljesítményéhez társul, sokkal magasabb volt a kereskedelmi brojlercsirkékből vett mintákban.
Gazdálkodási gyakorlatok és környezeti feltételek
A Muhammed Shafeekh Muyyarikkandy által vezetett kutatók szerint a mikrobiális összetételben és diverzitásban megfigyelt különbségek arra utalnak, hogy a gazdaságok gazdálkodási gyakorlatai és a környezeti feltételek jelentősen befolyásolják a baromfi egészségét és jólétét, és potenciális hatással lehetnek az emberi és környezeti egészségre.
Ezeknek az összefüggéseknek a megértése célzott beavatkozásokat eredményezhet a baromfitermelés optimalizálására, az állatok jólétének javítására, valamint az élelmiszerből származó kórokozók és az antimikrobiális rezisztencia kockázatának mérséklésére – mondták, hozzátéve, hogy ez az „Egy egészség” koncepció egyik kritikus szempontja.
A kutatás a legfontosabb mikrobiális szereplők és a kereskedelmi és háztáji állományokban tapasztalható ingadozásaik megértésével alapot nyújt a madarak egészségének és jólétének optimalizálását célzó célzott stratégiák kidolgozásához.
(Forrás: poultryworld.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés