Hirdetés
A kukoricatermesztők veszítenek, de lesznek nyertesei is a klímaváltozásnak
Miközben mindenki aggódik a klímaváltozás negatív hatásai miatt, kiderült, nem csak rossz dolgokkal társul a változó klíma. Egyes termények esetében ugyanis magasabb hozamra, így több bevételre is számíthatunk.
Számos tanulmány készült már arról, milyen negatív hatásokkal jár a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás a mezőgazdasági termelésre. Szinte csak a negatívumokról hallhatunk, pedig – mint kiderült – pozitív dolgokkal is jár a felmelegedés.
A NASA egy hiánypótló kutatásában kielemezte, hogy hogyan is változnak a jövőben a terményhozamok, ha a 2000-ben mért mennyiségnél átlagosan kétszer több széndioxid található a levegőben.
Hirdetés
A búzának még jól is jöhet a klímaváltozásAz eredmények sokakat megleptek, ugyanis kiderült, nem minden esetben lesz negatív a klímaváltozás hatása. Az nyilvánvaló, hogy légkör szén-dioxid tartalmának megkétszereződése befolyásolja a növények vízháztartását és a terméshozamát. Leginkább a kukoricát fogja megviselni a változás: a locsolt kukoricaföldeken 15, a pusztán esőre támaszkodó területeken 8 százalékkal esik vissza a hozam, ha megkétszereződik a levegő szén-dioxid tartalma.
Ellenpélda azonban a búza, amely esetében az Egyesült Államokban és Európában átlagosan 10 százalékos hozamnövekedés következhet be a levegő szén-dioxid tartalmának emelkedésével. Sőt, az aszályos Afrikában is 8 százalékos termésgyarapodás várható a jövőben. Ennek oka, hogy a levegő szén-dioxid tartalmának növekedésével jelentősen javul a növény vízháztartása.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés