Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/76/news_22676/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Kisokos a jó komposztálás eléréséhez - MAGRO (title)!

Számos érv szól amellett, hogy valaki a komposztálás mellett döntsön. Többek között ilyen a környezetvédelem, az újrahasznosítás, a költségcsökkentés és a jó minőségű tápanyag előállítása. Sokan és rosszul hiszik azt, hogy ez egy bonyolult, szagos és körülményes művelet. Akkor lehet ilyen, ha rosszul csinálják. A fő feladat: szerves anyagokat rétegezni egymásra egy kis talajjal kiegészítve. Azért, hogy biztosan jó minőségű komposzt készülhessen, érdemes odafigyelni az alábbi részletekre.

A komposztálás egy olyan folyamat, mely során a víz és a szerves hulladék keverékéből a hasznos baktériumok lebontják a szerves anyagokat - írta a bhg.com anyagát szemlézve a Kiskertblogger. A keveréket felhalmozzuk, időnként átforgatjuk. Közben hő fejlődik, ami segíti a szerves anyagok lebomlását. A kész komposzt pedig fekete és föld illatú. A kerti növények és a szobanövények meghálálják, ha tápanyagban gazdag földben nevelik őket. A környezetbarát módszer használatával nem kell vegyszerekhez nyúlni az eredmény fokozása érdekében, magát a komposztot pedig konyhai maradékokból is elő lehet állítani.

Fontos szabályokat kell betartani a jó komposztálás eléréséhez

Hidegen és melegen is jó: a komposztálás módjai

Kétféle komposztálás létezik: a hideg és a meleg. Bár a hideg módszer nem annyira elterjedt, semmivel sem bonyolultabb, csak időigényesebb, mint a meleg változat. Amennyiben a beltéri komposztálás mellett döntünk, akkor fontos, hogy egy erős, stabil tárolót szerezzünk a maradékok eltevéséhez. Ez lehet fém, műanyag, és kerámia is. Szükség lesz továbbá egy tálcára, ami befér a tároló alá, és összegyűjti az elfolyó nedveket. Ezt a tárolót érdemes a konyhában, például a lefolyó alatti szekrényben tartani. Fontos, hogy zárható fedelű legyen, így a különféle kártevők nem férhetnek hozzá. A tároló aljára egy réteg föld kerüljön, erre jöhetnek aztán a konyhai ételmaradékok, és néhány réteg nedves, természetes papír. Ne használjunk a komposztáláshoz hús- és tejtermékeket, citrushéjat, hagymákat, vegyszerekkel kezelt fák fűrészporát, illetve a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott matricákat sem! Néha forgassuk meg a komposztot, ha ezt hetente kétszer megtesszük, akkor nagyjából 3-4 hónap alatt megfelelően komposztálódik, és készen áll a felhasználásra.

A meleg komposztálás az elterjedtebb módszer, és értelemszerűen melegebb környezetet igényel, ebben az esetben 1-2 hónap alatt el is készülhet. Ehhez 4 összetevőre van szükség: szén, nitrogén, víz és levegő. Ezek az elemek együttesen táplálják a mikroorganizmusokat, amik felgyorsítják a bomlási folyamatot.

Miket érdemes komposztálni?

A komposztálás egy remek módszer az élelmiszerpazarlás csökkentésére, hiszen sok esetben a kidobásra szánt ételek így nem a kukába, hanem a komposztálóba kerülnek. Azt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy nem kerülhet akármi a keverékbe.

Ezeket az anyagokat lehet beletenni:
  • Gyümölcsmaradványok
  • Növényi maradványok
  • Zacc
  • Tojáshéjak (ezek időigényesebbek a többi anyagnál)
  • Száraz levelek
  • Fű-és növénymaradványok
  • Aprított újság (fontos, hogy ne legyen színes)
  • Fűrészpor kezeletlen fából
  • Finomra aprított fa és fakéreg
Ezeket nem szabad komposztálni

Az alábbi anyagok nemcsak a kertünkben, hanem a komposztunkban is gondokat okozhatnak. Büdössé tehetik és a különböző állatokat, kártevőket is odavonzzák. A siker érdekében el kell kerülni:

  • Mindent, ami húst, zsírt vagy olajat tartalmaz
  • Beteg növények, növényi részek
  • Kezelt fából származó forgács vagy fűrészpor
  • Kutya vagy macskaürülék
  • Tejtermékek

Hasznos tanács, hogy citrushéjat, hagymát és fokhagymát ne adjunk a komposzthoz, mert taszíthatják a földigilisztákat, amik a kertek és a talajok létfontosságú élőlényei.

Hogyan készíthető el a meleg komposzt?

Először a zöld és a barna hozzávalókat kell egymásra halmozni. Zöld anyag az, amit általában konyhai hulladéknak neveznek. Ilyen például az őrölt kávé, a lehámozott héjak, a gyümölcsök csutkái és a tojáshéj. Minden konyhai hulladék, ami nem zsíros, vagy nem húsféle, komposztálható. A lenyírt fű, levelek és a földből kihúzott gyomok, ugyancsak zöld anyagok. A barna hozzávalók széntartalma magas, a papír, fűrészpor, kis ágak és gallyak, szalma is ebbe a kategóriába tartozik. A nitrogén- és széntartalom aránya akkor a legmegfelelőbb, ha a barna- és a zöld hozzávalók egyforma mennyiségben vannak benne. Komposztanyagnak alkalmasak a szárak és a növények minden olyan részei, amit nem használtunk fel, valamint bármilyen zöld- vagy barna hulladék, ami az istállókból származik. A gabonaszárak és a konyhai hulladék is megfelelő komposztnak.

Lényeges a víz és a szellőzés

A víz kulcsfontosságú ahhoz, hogy a komposzthalom megfelelő minőségű legyen. Nedvesség nélkül hónapokba telhet, hogy a halom átalakuljon, ha pedig kiszárad, akkor egyáltalán nem fog lebomlani. Akkor viszont, ha túl sok a nedvesség a halomban, a halomnak szaga lesz és nyálkássá válik, mert a káros baktériumok aránya nagyobb benne, mint a hasznosaké. Ezért figyelni kell arra, hogy az elegy ne legyen túl vizes! Minél apróbb anyagok vannak a komposztálóban, annál gyorsabb az érési folyamat. Ugyanakkor a kisebb méretű anyagok között kevesebb levegő van, aminek következtében a komposzt rothadni kezd és kellemetlen szagot áraszt. Ezért van szükség arra, hogy időről időre forgatóval vagy vasvillával segítsük a levegőztetést.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás