Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/40/news_29440/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Húsevés és pazarlás miatt egyre nagyobb az ökolábnyomunk - MAGRO (title)!

Érdekes hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi terheli leginkább környezetünket. A legfrissebb információk szerint a húsintenzív étrend és az egyre nagyobb pazarlás okolható az ökoszisztémára rótt terhek legnagyobb hányadáért.

A fejlődő országokban évről évre többen kezdenek intenzíven húst fogyasztani, ami jelentősen megnöveli a hús, és így az állattartás iránti igényeket. Az egyre magasabb állat-egyedszám viszont komoly terhet rak az ökoszisztéma nyakába.

Mit vesz el az állattenyésztés az emberektől?

Ugyan az állattartásból hús származik, ami az étkezőasztalokra kerül, de közben sok mindent el is vesz az emberiségtől az állattenyésztés. Világszerte 14 milliárd hektáron termesztenek növényeket a gazdák, ennek pedig az egyharmada az állattenyésztőkhöz kerül takarmányként, ami igen jelentős mennyiség. Kicsit pontosabban: az éves búza-, rozs-, kukorica- és zab-mennyiség 40 százalékát felemésztik a tenyésztett állatok.

Emellett az agrárium az édesvízkészlet 70 százalékát is elhasználja, ennek az egyharmada kerül az állattenyésztés birtokába.

Az állattartás okolható az egyre nagyobb ökológiai lábnyomért
 

Mindössze egy kiló marhahús előállításához 15.500 (!) liter víz szükséges. Összehasonlítva a növénytermesztéssel, jóval nagyobb a vízlábnyoma a hústermelésnek: ugyanennyi víz ugyanis 12 kilogramm búza, vagy épp 118 kilogramm sárgarépa előállítására elegendő.

Látható, hogy mennyi erőforrás szükséges az élelmiszerek előállításához, így még furcsább, miért pazarlunk ennyit?

Sok milliárd dollár kerül a kukába

A pazarlásra az Amerikai Egyesült Államok az egyik legjobb példa. Évente 218 milliárd dollár értékben termelnek meg és gyártanak le olyan élelmiszereket, amelyeket később senki sem fogyaszt el. Az összegben benne van a felhasznált növények megtermesztése, az élelmiszer legyártása, valamint a szállítás is. Ez azt jelenti, hogy az éves GDP 1 százaléka landol a kukában!

A vizsgálatok szerint azon túl, hogy elsősorban az élelmiszergyártókat terheli a felelősség, a fogyasztók sem dőlhetnek hátra és mondhatják: mi nem tehetünk semmiről! Mert igenis, a spontán bevásárlások elsődleges oka, hogy túlvásároljuk magunkat és így sok hazavitt termék kerül a szemétbe, mert igazából nincs is rájuk szükségünk.

Itthon sem sokkal jobb a helyzet

Magyarországon háztartásonként mintegy 100 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki évente a fogyasztók. Ez azt jelenti, hogy az 1,8 millió tonna kidobott élelmiszerből 400 ezer tonnát tesz ki a lakossági élelmiszer pazarlás.

Rengeteg élelmiszer landol a kukákban
 

Európában fejenként 180 kilogramm élelmiszert dobnak ki az emberek évente, a helyzet tehát még rosszabb, mint itthon.

Mindent összevetve, a világ mezőgazdasági területeinek negyedéről a megtermelt élelmiszerek egyenesen a kukába kerülnek, miközben egymilliárd ember éhezik. A felesleges termelés (ami nem is lenne felesleges, ha jó helyre vándorolna az élelmiszer) pedig terheli a klímát, valamint rengeteg értékes erőforrást vesz el.

Ön szerint mi lehet a megoldás ennek a folyamatnak a megállítására? Válaszát írja meg komment formájában cikkünk alá!

Forrás: piacesprofit.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás