Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/68/news_20368/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Hazai kutatók tökéletesítették 3 őshonos magyar halfaj tenyésztését - MAGRO (title)!

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium - közölte Horváth Ákos projektvezető. A 2017-2021 közötti időszakban végzett fejlesztés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásából jutott támogatáshoz. A 987,44 millió forint vissza nem térítendő  támogatás segítségével megvalósult projekt eredményeként a hazai haltermelés és fogyasztás jelentős minőségi javulása érhető el.

A haltenyésztés technológiájának fejlesztése során az ökológiai és a fogyasztói szempontok érvényesítését egyaránt célul tűzték ki - írták a vonatkozó közleményben. A legfontosabb Magyarországon tenyésztett halfaj, a ponty esetében az eddigi hároméves termelési szerkezet helyett rövidebb, kétéves tenyésztési technológiát fejlesztettek ki. Ehhez választották ki a genetikailag legmegfelelőbb pontyfajtát, és kidolgoztak egy, a takarmányozáshoz szükséges új receptúrát is.

Hazai kutatók tökéletesítették 3 őshonos magyar halfaj tenyésztését - Fotó: Magro.hu, CSZS, Akasztó, 2021, lehalászás, illusztráció

A két ragadozó halfaj tenyésztésének fejlesztése

A süllő és harcsa esetében létrehoztak egy mélyhűtött génbankot, amely az adott állományok genetikai tartalékainak megóvására és megőrzésére szolgál. Mindkét halfajtánál fontos szempont volt, hogy alkalmasak legyenek az intenzív rendszerű nevelésre.

A projektet induláskor a Szent István Egyetem, majd  több partner egyesülése után jogutódja, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vezette, amelynek tagja volt konzorciumi partnerként a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Halászati Kutatóintézet (HAKI) és a Debreceni Egyetem is.

Fogyasztói igényekhez igazodó, gazdaságilag jelentős haszonhalaink (harcsa, ponty, süllő) genetikai erőforrásainak és tenyésztéstechnológiájának innovatív fejlesztése –GOODFISH (GINOP-2.3.2-15-2016-00025)

A projektben résztvevő partnerek a következő eredmények elérését tűzték ki célul - részletezte a tevékenységet a Pannon Egyetem.

Harcsa fajban:

  1. élő és mélyhűtött génbankok létrehozása harcsa fajban (PE, NAIK HAKI és SZIE),
  2. kidolgozásra kerül egy kétéves üzemmódú kombinált kombinált nevelési technológia, amellyel 2 kg-s átlagos egyedsúlyt érünk el (PE),
  3. egy speciálisan szelektált harcsa tenyészfajta, ami a fenti technológiában a jelenlegi állományoknál lényegesen jobb (20-30%) termelési paramétereket mutat (PE és NAIK HAKI).

Süllő fajban:

  1. élő és mélyhűtött génbankok létrehozása süllő fajban (SZIE, NAIK HAKI)
  2. Hazai süllőállományok populációgenetikai jellemzése (adatbázis)
  3. A süllő iparszerű lárva és ivadéknevelési technológiájának kidolgozása (NAIK HAKI), ezen belül:
    1. Tenyészhal állomány nevelése/tartás,
    2. Lárva- és ivadéknevelési technológia,
    3. Tápraszoktatási technológia.

Ponty fajban:

  1. Új ponty fajtajelölt kialakítása és genetikai jellemzése tavi intenzív tartástechnológiához (NAIK HAKI),
  2. Egyivarú ikrás pontyállomány kialakítása (DE),
  3. Ivadék-, növendék- és áruhal immunstátusz vizsgálatok (DE),
  4. Fehérje-beépülés, proteomikai vizsgálatok (minden korcsoportban) (DE),
  5. Fermentált baromfitrágya felhasználása a halastavi haltakarmányozás hatékonyságának javítására (DE),
  6. Kétéves, kombinált (zárt és nyílt rendszerű) tartástechnológia kidolgozása (DE),
  7. Döntéstámogató eszközök kifejlesztése a termelők és állategészségügyi szakemberek számára egy állományszintű betegség esetén (DE),
  8. Költség-haszon elemzés (DE). OK, de picit pontosabban, hogy ez min történik, például egy kombinált rendszeren.

Mindhárom fajban elvégzendő feladat:

Tavi intenzív halnevelési technológia fejlesztése kétéves üzemmód létrehozás

  • Projekt időtartama: 2016.12.21. – 2020.12.20.
  • Projekt összköltsége: 987 440 604 Ft
  • Főpályázó: Szent István Egyetem

Konzorciumi partnerek: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), Halászati Kutatóintézet (HAKI), Debreceni Egyetem.

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás