Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/87/news_18887/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Fontos kutatás a cirokszemek emészthetőségével kapcsolatban - MAGRO (title)!

Hamza Mameri az INRAE tudományos munkatársa (Transform osztály) az IATE (Agropolimer Engineering and Emerging Technologies) közös kutatási egységének Soft Matter Engineering (I2M) csoportjában. Öt évvel ezelőtti került az UMR-hez, és ezzel kezdetét vette a cirokszemek fehérjéi emészthetőségének javításával kapcsolatos multidiszciplináris munka az emberi és/vagy állati táplálkozásban való jobb felhasználás érdekében.

A Sorghum ID anyagát szemléztük. 

Folyik a cirok fehérjék emészthetőségének javításával kapcsolatos multidiszciplináris munka az emberi és/vagy állati táplálkozásban való jobb felhasználás érdekében

Milyen jellegű kutatásokat folytat a cirokkal kapcsolatban?

Hamza Mameri – „A GloFoods Metaprogram, az INRAE Transform osztályának pénzügyi támogatásának, valamint a csapat saját forrásainak köszönhetően PhD hallgatók bevonásával több, a cirokkal kapcsolatos projekten dolgozunk. A projektek a tartalékfehérjék összetétele, szerkezete és funkcionalitása közötti kapcsolatra összpontosítanak, cél az egészséges és fenntartható élelmiszerek fejlesztése. A cirokfehérjék egyik különleges, számunkra figyelemreméltó szempontja az emészthetőségük.”

Tanulmányozzuk például, milyen hatással vannak az első átalakítási folyamatok (frakcionálás, csíráztatás stb.) a cirokfehérjék táplálkozási tulajdonságaira.

Ezt követően a másodlagos átalakítással foglalkozunk, azaz a gabonalisztek mindennapi fogyasztásra szánt élelmiszerré (tészta, kenyér, kuszkusz, stb.) történő átalakulásával: tanulmányoztuk például az extrudálás hatását a fenolos vegyületekre és a fehérjék fizikai-kémiai tulajdonságaira.

A cirok vizsgálata a laboratóriumban

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

HM – „Az érett, betakarított magból indulunk ki: a magokat hántoljuk, őröljük és frakcionáljuk, hogy lisztet, darát vagy egyéb mellékterméket állítsunk elő belőle. Ebben a szakaszban megfigyeljük, hogyan megy végbe a hántolási folyamat: finoman jellemezzük a kapott porokat és azok összetételét (fehérjék, fenolos vegyületek, keményítő, rostok stb.), hiszen így kapunk információt arra, hogyan optimalizáljuk a folyamatot és a hozamot. A plateforme PLANET platformon keresztül minden szükséges eszközzel és berendezéssel rendelkezünk a termékformázási és szerkezetalakítási folyamatok (pl. gyúrás, hidratálás, extrudálás és szárítás a pasztifikáció3) tanulmányozásához.

Valójában a laboratóriumban kifejlesztett és rendelkezésre álló legkorszerűbb analitikai eszközökkel minden egyes fázisban nyomon követjük a folyamatot. Végül pedig megvizsgáljuk a főzési folyamatoknak az emészthetőségre gyakorolt hatását, olyan kulcsfontosságú paraméterek segítségével, mint például a hőmérséklet.

A PLANET Platform UMR tevékenysége

Az 1. vagy 2. átalakításon átesett termékeken strukturális és fizikai-kémiai elemzést végzünk, többek között spektroszkópos (például infravörös), NMR4,kromatográfiás és fényszórásos módszerekkel. Ezt követően együregű gyomrú állatok emésztőrendszeréből származó enzimek felhasználásával hidrolízis-alkalmassági vizsgálatokat végzünk.

Hogyan épül fel az IATE közös kutatási egysége (UMR)?

HM – „UMR-ünk három fő kutatási téma köré épül: élelmiszertudomány és -technológia, biotechnológia és biofinomítás, valamint modellezés és szimuláció.

Ezeket a különböző témaköröket nyolc kutatócsoport fedi le, köztük a Soft Matter Engineering (I2M), és a PLANET (Platform for Processing of PLANt Products with Emergent Technologies) nevű, a növények feldolgozásának és értékelésének szentelt támogató platform. Ez a platform biztosítja az UMR kutatói számára a megfelelő berendezéseket és humán erőforrást a kutatási projektjeik megvalósításához.

Az I2M csoport, ez az én csoportom, a növényi fehérjéket vizsgálja, különösen a gabonafélék (búza és cirok) tartalékfehérjéit, célunk a feldolgozás hatásának a vizsgálata a gabonafélék funkcionalitására, beleértve az emészthetőséget is. A ciroktermesztés fontos anyagait ezen a hivatkozáson lehet elérni a cikkeink között.

A kísérletsorozat vizsgálatai

Az IATE és az INRAE belső együttműködései, valamint külső állami és magánpartnerek, például a CIRAD jelentik számunkra a nemzetközi szintű együttműködést. Jelenleg brazíliai és kanadai egyetemi laboratóriumokkal dolgozunk együtt a gabonaátalakítási folyamatok fenolos vegyületekre és a fehérje emészthetőségére gyakorolt hatását vizsgáló kutatás keretében.”

Milyen módon teszik közzé az eredményeket? 

HM – „Most már kellően megalapozott eredményeink vannak ahhoz, hogy megosszuk őket a nagyközösséggel. Tudományos publikációkat fogunk közzé tenni, de számos más tevékenységünkről is kommunikálni fogunk 2023 fontos eseményein, különösen a júniusban, Montpellier-ben megrendezendő cirok világkongresszuson.”

https://www.youtube.com/watch?v=r07NPszJKh4

Az élelmiszerpiaccal kapcsolatos 2023-as eseményeket is megosztották:

14. Európai Fenntartható Élelmiszerek Csúcstalálkozója – 2023. június 15-16. – Amszterdam, Hollandia.

Cirok Világkongresszus – 2023. június 5-9. – Montpellier.

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás