Hirdetés
Fejleszteni kell a magyar haltenyészetek technológiai szintjén
Az Európai Uniónak és Magyarországnak is alkalmazkodnia kell a haltenyésztés új kihívásaihoz. A magyarországi haltenyésztés fejlesztése a gazdasági hasznon túl jelentős ökológiai előnyökkel is járna. Ez viszont csak a legkorszerűbb technológiákkal, intenzív üzemi termeléssel és képzett szakemberekkel lehetséges. A magyar haltenyészetek versenyképessége a tét.
A Magyar Távirati Iroda hírét szemléztük. Az OTP Agrár szakértői szerint a hal egyre nagyobb szerepet játszik a világ lakosságának állati fehérje-ellátásában. Úgy vélik, hogy a fenntarthatatlan halászati tendenciák és a természetes halállomány csökkenésével felértékelődik az akvakultúra, a tengeri és édesvízi élőlények kontrollált körülmények közötti tenyésztésének szerepe. A mesterséges tengeri és édesvízi halszaporításban egy új innovációs hullám kezdődött, amiben az ágazat magyar szereplőinek is érdemes volna részt venniük.

A szakértők szerint a haltenyésztés fejlesztésének lehetősége elsősorban:
- a humántőke javításában,
- a termeléshez szükséges erőforrások megújításában,
- a szerkezetátalakításban,
- az innovációban, valamint
- a minőségi termékgyártásban rejlik.
Ezeken túl az elemzők szorgalmazták, hogy a kormányzat teremtse meg a halastavak "ökológiai szolgáltatásainak" finanszírozási hátterét is. Rámutattak, hogy a tógazdasági halhústermelés korszerűsítése elengedhetetlen, gazdasági lehetőség azonban elsősorban az intenzív üzemi haltermelésben várható. Ez utóbbi esetében kizárólag a legkorszerűbb üzemet szabad megépíteni. Mégpedig akkora méretben, hogy az árualap az európai piacokon is rendszeresen meg tudjon jelenni. Ehhez évente mintegy 2 ezer tonnányi árut kellene az adott társaságnak termelnie, ami hosszú távon biztosíthatná a versenyképességet. Gazdaságos lehet olyan kisebb haltermelő üzem is, ami csak a helyi piacot szolgálja ki.
Hirdetés
Az uniós támogatási lehetőségek ellenére az ágazat szereplőinek nagy része a 2000-es években - bár viszonylag jó jövedelempozícióban volt - "elkényelmesedett" és elhanyagolta a fejlesztéseket. Ennek következtében az alkalmazott termeléstechnológia sok esetben nem érte el az 1970-es évek szintjét sem, az ágazati innováció leépült - írja a hír.
Ekkora a magyar haltenyészetek jelentősége
Az OTP Agrár által üzemeltetett Szuperfarm hírportál szerint a magyar étkezési haltenyésztés mintegy 1,5 százalékot tesz ki az állattenyésztésben, értéke évente átlagosan 8-10 milliárd forint. Magyarországon a halastó művelési ágban 28 ezer hektár tóterület szerepel, ebből 25 ezer hektáron történik haltenyésztés. Az ország tógazdasági haltenyésztésének 79 százalékát három régió, az Észak-Alföld, a Dél-Dunántúl, és a Dél-Alföld adja.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés