Hirdetés
Borpiaci jelentés
Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben!
A szakértők előrejelzései és a szőlészek jelentései szerint idén kevesebb bort készíthetnek hazánkban, mint tavaly. Míg 2013-ban 2,6 millió hektolitert sikerült előállítani, idén csak 2,5 millió hektoliter kerülhet a pincékbe. Ennek oka a kedvezőtlen időjárás, amely többek között a Tokaji Borvidéket is sújtotta. Szeptembertől a tokaji borszőlőtermés 60 százaléka veszett oda az ecetes rothadás miatt. Ettől függetlenül jó minőségű száraz borok és kiváló édes borok készülhetnek idén.
A fehér bor ára stagnált, a vörös és a rozé olcsóbb lett idénAz adatok alapján a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldi értékesítése 8 százalékkal emelkedett 2014. január és október között az előző évi hasonló időszakhoz képest. 20 százalékkal több fehérbor került eladásra idén, mint tavaly, ezen belül a földrajzi jelzés nélküli fehér borok eladása 9 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan a vörös és a rozé borok értékesítése 5 százalékkal csökkent.
Hirdetés
A belföldön termelt borok ára 2014-re 3 százalékkal csökkent. A fehér borok ára nem változott érdemben, míg a vörös és rozé borok ára 5 százalékkal csökkent: a földrajzi jelzés nélküli fehérborok átlagára 6 százalékkal csökkent (a vörös és rozé boroké 5 százalékkal csökkent), míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehér boroké 6 százalékkal emelkedett (a vörös és rozé borok ára 1 százalékkal nőtt).
Forrás: AKI
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés