Hirdetés
Az édesburgonya legjobb élettani hatásai
Az édesburgonya számos kedvező élettani hatással bír, ráadásul még az íze is jó. A növény még nem olyan népszerű, mint a hagyományos burgonya, pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy csésze édesburgonya elfogyasztása például biztosítja a napi A-vitamin-szükségletet. Továbbá rostokban, C-vitaminban és mangánban is gazdag. Több okot is fel tudunk sorolni, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani, anyagunkban ezt meg is tesszük.
A Testszerviz.hu írta meg, hogy az édesburgonya egy igazi vitaminbomba. Szinte minden megtalálható benne, amire a szervezetnek a napi működése során szüksége van. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett, bővelkedik A-, B-, és C- vitaminban is. Továbbá fontos, hogy nagy mennyiségű vas és kálium is található benne. Ajánlott a fogyasztása stressz, és izomgörcsök megszüntetésére és enyhítésére, ugyanis rengeteg magnéziumot tartalmaz. A magnézium pedig kedvező hatást fejt ki az idegrendszerre, illetve az izmokra. Fejfájás esetén is ajánlják az édesburgonya fogyasztását, mert csökkenti a görcsös izom-összehúzódásokat.

A C-vitamin nem csupán a betegségek megelőzésében segít, hanem a csontok és a fogak jó állapotának megőrzéséért is felel. Ugyancsak megtalálható benne a máj védelmében is nagy szerepet játszó A-vitamin, sőt egy kisebb méretű batáta tartalmazza a teljes napi A-vitamin igényt. Béta-karotin tartalma vetekszik a répáéval, ráadásul a zsírtartalma nulla, a magas rosttartalomnak köszönhetően mégis telítettség érzetet ad.
Hirdetés
A növény természetes vas- és a káliumforrás. A kálium nem csak az izmok elernyedéséhez és a görcsös összehúzódás megelőzéséhez szükséges, hanem a vesék megóvásában is fontos szerepet játszik.
Az édesburgonya növényrendszertana
Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, amit főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet narancssárga, sárga, lila, fehér, rózsaszín, vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal) - írja róla a Wikipedia.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés