Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/53/news_30153/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Már itthon is termeszthető a batáta - MAGRO (title)!

Sokan nem tudják, de batáta az édesburgonya másik neve. Ezt a zöldségnövényt évekkel ezelőtt még csak import áruként, a szupermarketek polcain érhettük el, mára azonban hazánkban is termesztik. Jöjjön néhány fontos információ, mire is való a batáta, hátha Ön is kedvet kap a termesztéséhez.

Miért termesztjük már hazánkban is?

Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés nem csak negatívan befolyásolhatja a növénytermesztést. Évekkel ezelőtt például a brokkolit, vagy éppen a jégsalátát csak hírből, vagy a boltok polcairől ismertük. Mára ez jelentősen megváltozott: a növekvő kereslet és az éghajlat kedvező irányba mozdulása lehetővé, sőt, szükségessé teszi többek között az említett növények, valamint az édesburgonya hazai termesztését is. Mára ott tartunk, hogy például a batáta, vagy éppen a tojásgyümölcs egész évben kapható Magyarországon is. Sőt, a kínálat jelentős része hazai termesztésből származik.

Részletek a globális termesztésről

A világon megtermett édesburgonya 71,4 százaléka Kínából származik, a második legnagyobb termelő pedig az USA, 10,1 százalékkal. A dobogó harmadik helyét a világ batáta termésének 2,3 százalékával Uganda foglalja el.

Az utóbbi években Európa mediterrán részein is egyre több ország foglalkozik a termesztéssel. A legmagasabb a termésátlag Görögországban (23 t/ha), a legkevesebb menynyiséget a portugálok takarították be hektáronként.

A hazai termesztésről érdemes tudni, hogy a nyarak fokozatos melegedésével párhuzamosan az édesburgonya is egyre több gazda földjében található meg. Ugyan, mi nem a mediterrán régióhoz tartozunk, de a mérsékelt égöv melegebb részein is sikeresen termeszthető már a növény, ugyanis a hőigénye kellőképpen kielégíthető a tenyészidőszak alatt. A termőterület leginkább a Dráva mentén, a Duna-Tisza közi homokhátságon, Ásotthalom és környékén található meg, de az édesburgonya jelentős mennyiségbe terem még Kiskunfélegyházán és Fejér megyében is.

Így néz ki a batáta föld feletti része
 
Termesztési sajátosságai

A növényt vegetatív úton, hajtásdugványozás útján a legegyszerűbb szaporítani. A méretre vágott 10-13 centis dugványokat néhány napig vízben tárolják és gyökereztetik, majd az ágyásba helyezik. A szaporítás első része még januárban elkezdődik, természetesen üvegházban. Az itt előállított 15-30 cm-es batáta palántákat május közepétől lehet kiültetni szabadföldbe, ugyanis az édesburgonya rendkívül melegigényes növény. Laza szerkezetű talajban érzi jól magát, kielégítő fejlődéséhez 24 fokos hőmérséklet szükséges. Fontos, hogy a nagyon vizes talajokat nem kedveli, így a magas talajvízszinttel rendelkező, pangóvizes területeken kerülni kell a termesztést. Homoktalajon szép, formás gumókat nevel, míg kötött talajon torz, alaktalan gumókra számíthatunk.

Növényápolásnál a vízutánpótlásra, gyomirtásra, és a legyökeresedett indák felszakítására kell felkészülni. A sorközöket teljesen gyommentesen kell tartani, míg a sorokban addig kell csak gyomirtást végezni, amíg a batáta indái nem fedik teljesen a talajt, utána már nem tud gyomosodni a növények közti terület. Hazánkban eddig még nem találkoztak a termesztők sem kártevővel, sem kórokozóval, amely veszélyt jelenthet az édesburgonya számára.

 
Így néznek ki a batáta gumói
 

Az édesburgonya tenyészideje 100-110 nap. Egy tő alól átlagosan 1-1,5 kg gumót tudnak felszedni a gazdák. A gumókat az őszi fagyok előtt kell felszedni, ekkorra méretük elérheti akár a 600 grammot is. Óvatosan kell bánni a felszedett gumókkal, mert héjuk rendkívül gyenge, könnyen roncsolódik. Ezért a felszedett gumókat rekeszekbe rakják és 5 napig 33 celsius fokos hőmérsékleten szikkasztják. Ez idő alatt kéreg alakul ki a gumókon, így már könnyen szállítható, raktározható lesz. Az így előkészített termés 4-6 hónapig tárolható el.

Táplálkozási jelentősége

A batáta rendkívül tápláló növény, szénhidrátban és vitaminokban is gazdag. Nagy mennyiségben van jelen a gumókban béta-karotin és kálium, emellett energiatartalma 100 grammonként nem éri el a 90 kalóriát (86 kcal). Alacsony glikémiás indexének köszönhetően cukorbetegek, paleodiétások is beépíthetik étrendjükbe. A gumón kívül a zöld részei is ehetőek, kitűnő saláták készülhetnek belőle.

Forrás: kerteszetesszoleszet.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás