Hirdetés
Antibiotikum helyett levendulával javítják a halak ellenálló-képességét
A halgazdaságokban nevelt halak jelentős része a szállítás, a válogatás és egyéb műveletek hatására jelentkező stressz által kiváltott betegségek miatt pusztul el. Az antibiotikumok felhasználása a fertőzések kezelésére és megelőzésére pedig nem csupán költséges eljárás, hanem rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához is vezet. Ezért a növényi készítmények különösen fontos eszközökké válhatnak a halállomány egészségének fenntartásában. Így jön képbe a keskenylevelű levendula használata is.
A Magyar Mezőgazdaság talált rá az Aquaculture folyóirat cikkére. Eszerint a moszkvai Népek Barátsága Egyetem (Peoples' Friendship University of Russia - RUDN) biológusa, Morteza Yousefi megállapította, hogy a pontyok táplálékához hozzáadott levendulakivonat javítja a halak immunitását. A keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) bizonyos alkotóelemeinek gyulladásgátló, antioxidáns és antistressz hatása már ismert.

Yousefi és kollégái 4 csoportra osztották az általuk vizsgált közönséges pontyokat (Cyprinus carpio). A kontrollcsoport kivételével a másik három csoport 70 napon át 0,5, 1, illetve 1,5 százalékos levendulakivonatot tartalmazó táplálékot kapott. Ezt követően az állatorvosok három órán át stresszhatásnak tették ki a halakat: 90 százalékkal csökkentették az akvárium vízszintjét.
Hirdetés
Ezeket tapasztalták a keskenylevelű levendula alkalmazásával
Azt tapasztalták, hogy minél több levendulakivonatot kapott a vizsgált csoport, annál alacsonyabb volt a vérben a kortizol- és a glükóz-stresszmarkerek szintje. Továbbá megfigyelték, hogy a kezelt csoportok védelmi rendszerei jobb állapotban voltak, mint a kontrollcsoport halaiké. Ezekből arra következtettek, hogy az 1,0-1,5 százalékos levendulakivonat fokozhatja a halak stresszhatásra adott immunválaszát.
A közönséges levendula
A Wikipedia szerint a közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék (ajakosok) családjába tartozó növényfaj. Az illóolaj fő összetevői: linalil-acetát, linalool; továbbá kisebb mennyiségben borneol, kámfor, geraniol, citronellol, melyek mennyisége a környezeti tényezőktől függően változó. Nagy mennyiségben használja fel a kozmetikai és illatszeripar. A virágból készült teát nyugtatószerként, valamint gyomor- és bélpanaszok ellen használják. Fogyasztása fokozza az epeműködést.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés