Hirdetés
A sertéshúsok piacának alakulása 2014 első negyedévében
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) prognózisa szerint 2014-ben mintegy 1 százalékkal 116 millió tonnára nőhet a világ sertéshústermelése. A többlet várhatóan az ázsiai kontinensen (Kína, Vietnam és Japán) keletkezik.
Összességében a globális kereskedelem intenzitásának csökkenése várható, mert mind az export-, mind az importvolumen kisebb lesz világszinten. Az AKI adatai alapján Magyarországon 2014 első negyedévében 5 százalékkal nőtt a sertésvágások száma 2013 megfelelő időszakához viszonyítva.
Ugyanakkor mind az élősertés kivitele, mind a behozatala csökkent. Előbbi 19, utóbbi 2 százalékkal. Az export elsődleges célországai Románia, Szlovákia és Szerbia voltak. Az importált élő sertés pedig Németországból, Szlovákiából és Lengyelországból származott.
Hirdetés
A sertéshúsexportunk ugyanakkor mennyiségben nőtt, igaz csak 1 százalékkal. A fő fogadó országok Olaszország és Románia voltak. A sertéshús importja mind mennyiségben (-6 százalék), mind értékben (-14 százalék) csökkent. Amit viszont behoztak, annak a többsége Németországból, Lengyelországból és Ausztriából származott.
A vágósertés termelői ára hasított súlyban 478 forint/kg volt, ami 2 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára ugyanakkor nőtt 3,4 százalékkal.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés