Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/22/news_21922/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Vetélytársra lelhet a zöldségek királya, a mángold is bejelentkezhet a trónra - MAGRO (title)!

Egyre többen fogyasztanak salátákat, de még számukra is ismeretlen lehet egy igazán különleges zöldség, amely a mángold névre hallgat. Bár gyakran a kelkáposztát tartják a zöldségek királyának, a mángold ugyanolyan lenyűgöző jótékony hatásokkal rendelkezik, és rendkívül jó tápanyagforrás.

A piacokon, boltokban egyre több polcon megtalálható, ráadásul az ára is meglehetősen barátságos. Arról nem is beszélve, hogy végtelen sok módon felhasználható, rengeteg ételhez illik, az íze pedig verhetetlen.

Van olyan termelő, aki már évek óta csak ezekkel az egyelőre még kevéssé ismert leveles zöldségekkel foglalkozik (Fotó: Pixabay)

Évek óta csökken Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége is, hogy a fogyasztásról ne is beszéljünk – kezdi a mángoldról szóló írását a hellovidek.hu. Ezzel egy időben viszont növekedés tapasztalható a többi salátaféle népszerűségében, és van olyan termelő is, aki már évek óta csak ezekkel az egyelőre még kevéssé ismert leveles zöldségekkel foglalkozik.

Statisztika

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Magyarországon csökkenő tendenciát mutatott a fejes saláta termesztése az elmúlt 5 évben. Míg 2015-ben még 365 hektárnyi területen több mint 12 ezer tonna salátát termesztettek a magyar gazdák, ez 2019-re 299 hektárnyi területre és 8,3 ezer tonna megtermelt salátára zsugorodott, ami a vizsgált időszak tekintetében 18%-os terület- és 31%-os termésmennyiség-csökkenést mutat.

Ahogy korábban erről az Agrárszektor beszámolt, ennek egyik oka a klímaváltozás, illetve az abból következő szélsőséges időjárás lehet, a hideg tavaszok és az extrém meleg nyarak.

Saláták minden mennyiségben

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékkal nagyobb a június havi emelkedésnél, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az adatok szerint a növénytermesztési és kertészeti termékek árai átlagosan 27,8 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Voltak viszont olyan termények is, amelyek ára nem ugrott az egekbe, sőt, nem is emelkedett. Ilyen volt például a fejes saláta is, amely 8 százalékkal olcsóbb volt idén júliusban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Mindemellett átalakulni látszanak a fogyasztói szokások és igények is, ami a fejes saláták uralmának végéhez és az itthon még kevésbé ismert és népszerű fajták elterjedéséhez is vezethet.

Így fordulhat az is elő, hogy egyre többen fedezik fel a magyar kertek zöldségeit, a szezonális termékek mellett megismernek rég elfeledett, kevésbé felkapott terményeket is. Melyek ezáltal a piacokon, boltokban is felbukkannak. A kínálat így szép lassan formálódik, ma már nem meglepő az sem, ha valaki a szimpla saláta mellett vagy helyett érdeklődik mondjuk a mángold iránt is.

A mángold a disznóparajfélék családjába, a répaformák alcsaládjába tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla (Fotó: Pixabay)

Mi is az a „leveles répa” vagyis a mángold? És a gomoly?

A mángold a disznóparajfélék családjába, a répaformák alcsaládjába tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla. Több helyen nevezik „leveles répának” is. Lágy szárú, kétéves növény, az első évben a gyökere és lombozata, a második évben a magszára fejlődik ki. Mivel konyhai célra leveleit használjuk, általában az első évben leszüreteljük őket – mert amikor elkezdi növeszteni virágját és magjait, akkor levelei elsatnyulnak.

A növény termése a gomoly. Több fajtája van: a legelterjedtebbnek levelei mélyzöldek vagy halványabbak, fajtától függően, de ismert lilás vagy pirosas levélnyelű fajtája is. A növény akár 60-80 centiméteresre is megnőhet. Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Talajban nem válogatós, de igényli a sok napsütést és a vizet, amelyből egy nap akár 2 decilitert is elhasznál. Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket.

Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel. A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének, és így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.

A mángold nyersen fogyasztható salátákban, szendvicsekben, de párolva, főzve is nagyon finom, levesekben is felhasználható sőt, rakott ételekhez is adhatjuk (Fotó: Pixabay)

Miért ajánlott a fogyasztása?

A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Mindemellett fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Kutatások szerint azoknál az embereknél, akiknek étrendje alacsony kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz, nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás. Szakemberek viszont úgy gondolják, hogy ezek az ásványi anyagok csökkenthetik a magas vérnyomást. Kiemelték azt is, hogy sokkal jobb hatást érhetünk el olyan zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával, amelyek mindezt tartalmazzák, mintha étrendkiegészítőket szednénk. A mángold például mindhárom egészséges ásványi anyagot tartalmazza, ezért is érdemes beiktatni az étrendünkbe.

Hogyan használjuk fel a konyhában?

Néhány tipp a napi rutinba való beépítéséhez:

A mángold nyersen fogyasztható salátákban, szendvicsekben, de párolva, főzve is nagyon finom, levesekben is felhasználható sőt, rakott ételekhez is adhatjuk.

Adjunk egy marék mángoldlevelet az omletthez vagy rántottához. Elképesztő friss ízt ad a reggelihez.

Aki kedveli a turmixokat, az dobjon egy marék mángoldlevelet és szárakat a friss gyümölcslébe vagy a mixelni kívánt gyümölcsökhöz. Teljesen új aromákat hoz ki a reggeli italokból.

Pároljuk meg a mángold leveleit és szárát kis mennyiségű extra szűz olívaolajban, fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal, darált fokhagymával és frissen reszelt parmezán sajttal. Köretként vagy sült burgonya önteteként fogyaszthatjuk. Az ízrobbanás garantált!

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás