Hirdetés
Bajt okozhat, hogy túl sok antibiotikum van a húsokban
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az, hogy túl sok antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes lehet, mint egy halálos járvány kitörése. Összefoglaltuk miért.
Óriási veszélyeket rejt magában, hogy az állattenyésztők sok országban antibiotikumokat használnak a haszonállatok növekedésének elősegítésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antibiotikumok túlzott alkalmazása olyan fenyegetést jelent, mint egy halálos megbetegedéseket okozó, nagy járvány kirobbanása.
Veszélyes, ha túl sok antibiotikum van a húsokban - Fotó: Pixabay, Jai79Ne használjanak antibiotikumokat az egészséges állatok növekedésének ösztönzésére az állattartó gazdaságokban, illetve az élelmiszeriparban - áll az ajánlásban. A szervezet felmérései szerint egyes országokban az antibiotikumok 80 százalékát növekedést serkentő gyógyszerként használják fel az állattenyésztésben.
Hirdetés
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) éves jelentéséből kiderül, hogy az Európai Unióban Bulgáriában használnak a legnagyobb mennyiségben antibiotikumot a haszonállatok kezelésére.
Bulgáriában átlagosan 121 milligramm antibiotikumot mutattak ki egy kilogramm húsban.
A felmérés összesen harminc európai országban vizsgálta meg 2015-ben a haszonállatoknál felhasznált antibiotikumok mennyiségét. A legkevesebb antibiotikumot a norvégiai hús tartalmazta, kilogrammonként mindössze 2 milligrammot. A kevés antibiotikumot használók pedig sorrendben Izland 5 milligrammal, majd Svédország 12 milligrammal - idézi az Euronews.com-ot az Agrárszektor oldal.
A húsipari hírről itt nézhet meg egy egyperces videót.
Ha több antibiotikum van a húsokban, nagyobb az esély a kórokozók megerősítésére
Az állattenyésztésben egyre jobban növekszik az antibiotikum-rezisztencia esélye a túlzott gyógyszerhasználattal. Ez azt jelenti, hogy egy idő után a kórokozók ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokkal szemben. Ez akár azt is okozhatja, hogy bizonyos baktériumok kezelésére nem lenne már hatásos gyógyszer.
A hatékony antibiotikumok hiánya pedig ugyanolyan komoly biztonsági fenyegetést jelentene, mint egy hirtelen felbukkanó halálos betegség vagy járvány kitörése - mondta Tedros Ghebreyesus, a WHO vezetője.
Ha kevesebb a gyógyszerezés, kevesebb antibiotikum van a húsokban
A WHO legfrissebb iránymutatása szerint azok az állatok, amelyeket a húsuk, tejük, vagy a tojásuk miatt tartanak és nevelnek, csak akkor kezelhetők antibiotikummal, ha ténylegesen betegek vagy fertőzöttek, illetve ha egy-egy állatállományban fertőzés van. A gyógyszerek használata helyett a gazdálkodóknak inkább a betegségek kialakulását kellene megakadályozniuk. Például a megfelelő higiéniai körülmények megteremtésével, vagy a védőoltások használatával - javasolja a szervezet.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés