Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/86/news_31686/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Több uniós forrás jut a halászati ágazatra - MAGRO (title)!

A Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a magyar halászati ágazat fejlesztésére 12 százalékkal több forrás jut az Európai Unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint az előzőben. 2020-ig összesen 39,1 millió euró uniós támogatást kap az ágazat, ami a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15 milliárd forintos forrás lesz.

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás - élő súlyban számolva - 5,1 és 5,5 kilogramm között mozog - közölte Németh István, a MAHAL elnöke. Hozzátette: ez tiszta húsra számítva 3,6 kilogrammot jelent. Az Európai Unióban - élősúlyra számítva - az átlagos halfogyasztás fejenként és évente 22-24 kilogramm.

A MAHAL elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon a haltermelést a tógazdák összesen mintegy 24 500-25 000 hektár vízfelületen végzik. A halastavak összes hozama egy év alatt átlagosan hektáronként 450-550 kilogramm között mozog. A halárak évek óta gyakorlatilag változatlanok. A magyar emberek még mindig a pontyot kedvelik a leginkább, ez a halfajta teszi ki az összes fogyasztás 55-60 százalékát.

A magyar emberek között a ponty számít a legkedveltebb halnak
 

Váradi László még arról is beszélt, hogy az akvakultúra-fejlesztés továbbra is a tengereken folyik majd, de perspektivikus lehetőségei vannak az édesvízi tógazdálkodásnak is. Ezt már az unió döntéshozói is elismerik - fűzte hozzá. A magyarországi fejlesztés egyik irányaként jelölte meg a feldolgozottsági szint növelését, valamint az ágazatban tevékenykedők szorosabb együttműködését összefogását.

Szűcs István, a debreceni egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a MASZ általános alelnöke az MTI-nek elmondta: a magyar tógazdasági haltermelés évente mintegy 18-20 ezer tonna, az intenzív üzemi haltermelés mennyisége 2100-2300 tonna éves szinten, míg a természetes vízi haltermelés évente 6300-6500 tonnát tesz ki. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente összesen bruttó 27-29 ezer tonna halat termelnek. Ez éves szinten 13-14 milliárd forint bruttó termelési értéket tesz ki.

Forrás: MTI

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás