Hirdetés
Téli tárolás - hogyan teleltesse a gyümölcsöket és zöldségeket?
Ha már becsülettel megdolgozott a gyümölcsért és zöldségért, ne engedje, hogy a rossz téli tárolás miatt veszendőbe menjen a terménye. Olvassa el a tárolási tanácsokat!
Már a tél előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogyan tároljuk el a kert terményeit. Minden tárolásra szánt zöldség- és gyümölcsfélének más és más a környezeti igénye ahhoz, hogy minél tovább megőrizze a beltartalmi értékeket. A téli tárolás alatt olyan feltételeket kell teremteni, hogy az eltett terményeket a kártevők és a betegségek ne támadhassák meg.
A helyes téli tárolás megőrzi a gyümölcsöt és a zöldséget (Fotó: Pixabay, RitaE)Sokat tettünk a siker érdekében, ha már a betakarításkor eleve csak válogatott, egészséges, sértetlen zöldségeket, illetve gyümölcsöket tárolunk be. A legelső feladat a tároló helyiség (pince, kamra, vagy verem) alapos kitakarítása, azután fertőtlenítése. Ezt a célt már egy alapos meszeléssel is elérhetjük. Gondoskodni kell a tároló edényzet (láda, kosár, polc) Hypós oldattal történő megtisztításáról és fertőtlenítéséről.
Hirdetés
Az anyagot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara munkatársa, Dr. Aponyi Lajos foglalta össze a magyarnovenyorvos.hu oldalon.
Mennyi a zöldségek és gyümölcsök tárolási hőigénye?
Minden zöldség és gyümölcsféle optimális tárolási hőigénye eltérő. Az alma és a körte, illetve a vöröshagyma és a fokhagyma a 0,5 – 2 Celsius között áll el legtovább. A burgonya, cékla már ennél kicsivel magasabb hőmérsékleten, 2 – 5 Celsius között viseli a legjobban a tárolást. Hasonló hőfokon tárolhatók jól a gyökérzöldségek. Ilyen a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a pasztinák. Ezeket még jobb kissé nyirkos homokban, rétegezve eltárolni. A jó tárolóhelyen a relatív páratartalom lehetőség szerint eléri a 75 – 80 százalékot. Ilyen magas páratartalom mellett az eltárolt termények nedvességvesztésből adódó apadása alacsony, mert nem von el vizet belőlük a környezet. A tároló helyiségbe helyezzünk el minimum – maximum hőmérőt, valamint páratartalom mérőt, hogy a környezeti viszonyokat folyamatos ellenőrizni lehessen. Fagyveszély esetén az érzékenyebb termények külön takarásáról gondoskodni kell.
A jó téli tárolás része az utóválogatás is
A télire betárolt zöldség és gyümölcsféléket célszerű rendszeresen átválogatni. A romlásnak indult darabokat távolítsuk el az egészségesek közül. A kicsit hibásakat pedig használjuk el minél előbb.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés