Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/63/news_24263/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Sokan véteknek tartják, hogy tequilából gyártsanak üzemanyagot - MAGRO (title)!

A tequila egy sokak által ismert szeszes ital, amelyet eredetileg Mexikóban kezdtek el előállítani agávéból, és nemzeti italnak számít. Viszont agávéból nem csak tequila készíthető, legalábbis Ausztráliában más felhasználási módot is találtak a növény számára. Ugyanis a Sydney Egyetem, az Exeteri Egyetem és az Adelaide Egyetem kutatócsoportja környezetbarát megoldásként tekint a növényre, amely megoldás lehet az üzemanyag-hiány problémájára.

A Sydney Egyetem agronómus docense, Daniel Tan nemzetközi és ausztrál kollégái elemezték azt, hogy a lehetőségként felmerülő agávéból ténylegesen lehet-e bioetanolt, azaz bioüzemanyagot előállítani. Az agávé egy magas cukortartalmú növény, amelyből Mexikóban egy alkoholos italt, a tequilát készítik.

Az agávé egy alternatív megoldásként szolgálhat bioetanol készítésére. (Fotó: Pixabay, Stux)

Az alacsony vízszükségletű eljárás elősegítheti az etanol előállítását, amely kézfertőtlenítésre is alkalmazható, erre pedig a koronavírus járvány terjedésének idején nagy szükség van.

Ausztráliában az agávét bioüzemanyag-forrásként termesztik a kontinens északkeleti részén, és kutatások szerint jobb minőségű bioetanol-forrásnak bizonyul a korábbi növényekkel szemben, mint például a cukornád, vagy a kukorica.

Tan azt nyilatkozta, hogy az agávé egy olyan környezetbarát növény, amelyből etanol-alapú üzemanyag, és egészségügyi termék is készíthető. Termesztéséhez nem szükséges sok víz, ugyanis a félszáraz területeken is elél öntözés és műtrágyázás nélkül. Nem akadályozza a többi élelmiszer növény termesztését, és aszálytűrő növény, amely optimális választás Ausztrália forró nyarait tekintve.

Tan összegyűjtötte a kutatócsoport tagjait, és vezette a kutatás gazdasági elemzését. Az életciklus-felmérést Dr. Xiaoyu Yan vezeti az Exeteri Egyetemről, aki elárulta, hogy az elemzés feltárja az Ausztráliában termesztett agávéból származó bio-etanol előállításának lehetőségeit úgy, hogy közben nem túlzottan érezteti hatását a vízkészlet fogyasztásában, és az élelmiszer-előállításban sem. Az eredmények alapján pedig az agávéból nyert bioetanol minőség, vízfogyasztás, üvegházhatású gázok kibocsátása és etanol-kibocsátás szempontjából is jobb, mint a korábban alkalmazott kukorica vagy cukornád.

Az agávé kémiai elemzését dr. Kendall Corbin végezte az Adelaide-i Egyetemről, akit Rachel Burton professzor felügyelt.

Tan elmondása szerint a gazdasági elemzés alapján az első agávéból előállított bioetanol nem bocsátható kereskedelemi célra a kormány támogatása nélkül, figyelembe véve az olaj világpiaci árának összeomlását. Ez viszont változhat, hiszen az új etanol-alapú egészségügyi készítményekre, mint például a kézfertőtlenítőkre nagy szükség lesz az elkövetkező időkben.

Ennek az ötéves agávé-terepi kísérletnek az elemzése szerint évente 7414 liter/hektár bioetanol hozható létre 5 éves növényekkel. És bár a cukornád évente 9900 liter/hektár bioetanolt eredményez, az agávé számos szempontból felülmúlja a cukornádat, például előbbi vízfogyasztás tekintetében is kedvezőbb. Ugyanis az agávé azonos hozam eléréséhez 69 százalékkal kevesebb vizet használ, mint a cukornád, és 46 százalékkal kevesebb vizet, mint a kukorica. Az amerikai kukorica etanol-hozamának esetében alacsonyabb mennyiség volt egy év alatt, mint az agávé esetében, ott ugyanis 3800 liter/ hektár értéket számoltak.

Ez azt eredményezi, hogy az agávé gazdasági és környezetvédelmi szempontból is előnyös bioüzemanyag-előállítás terén az elkövetkező években.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás