Hirdetés
Összefogtak az egyetemek a halállomány bővítéséért
A ponty-, a süllő- és a harcsa genetikai tartalékainak megőrzésére és tenyésztésének javítására fejleszt technológiát négy agrár egyetem és kutató-intézmény. Összesen 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével indul meg a munka, melyet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében kapnak kézhez a fejlesztésben részt vevők.
A 2017-2020 közötti projektben négy agrár felsőoktatási és kutató-intézmény (a Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Agárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete, illetve a Pannon Egyetem Georgikon Kara) vesz részt.
Komoly összefogást láthatunk az agráregyetemektőlA fejlesztők a projekttől a magyar haltermelés és fogyasztás jelentős minőségi javulását várják. A tervek szerint javul a hazai pontytermelés hatékonysága, a jelenlegi hároméves termelési szerkezet helyett egy, a piacot gyorsabban és hatékonyabban ellátó kétéves termelési ciklus jön létre. A harcsatenyésztés hatékonyságának javítása mellett egy nagy termelési kapacitású harcsafajtát is tenyésztenek.
Hirdetés
A projekt megoldást keres a legnagyobb piaci potenciálú őshonos halfaj, a süllő intenzív rendszerű nevelésére, a tenyésztett és természetes harcsa- és süllőállományok genetikai tartalékainak megőrzésére pedig élő és mélyhűtött génbankokat alakítanak ki.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés