Hirdetés
Nitrátérzékenység - Valóban akkora probléma?
Akit érint annak biztosan. Kötelmek, adminisztráció, ellenőrzések. Ezek mind olyan hívószavak, amelyek kevés pozitív érzelmet váltanak ki a gazdatársadalomban. Az utóbbi években mind több jó termőterületet nyilvánítottak nitrátérzékennyé és nem tudjuk igazán a „lavina” hol áll meg. A fő gond az, hogy nem látjuk – még szakemberek sem -, hogy mi szükség van erre az offenzívára? Milyen konkrét célkitűzések vannak? Milyen eredményeket lehet (kell) ezzel elérni? Ebből kinek, milyen előnyei származnak? Mekkora a probléma valójában? A válaszok hiányosak és ellentmondásosak. Ezért az érintettek – éppen az elégtelen információk hiányában - összeesküvés elméletekben keresnek magyarázatokat.
A sík területeken valóban nitrátérzékeny területekre jellemző, hogy jelentős évi csapadék mellett a talajfejlődés során (évezredek) a talaj folyamatos biológiai aktivitása miatt, vékony termőréteg alakult ki. Az ilyen területen, amennyiben intenzív mezőgazdálkodást folytatnak (szerves (híg) és műtrágyázás, növényvédelem, intenzív talajmozgatás) törvényszerű hogy a tápelemek, peszticidek és egyéb szennyezők, a talajvízben, esetleg az ivóvíz bázisban „landolnak”. Ha most elkezdjük vizsgálni a fent említett háttéradatokat, akkor nemigen ismerünk hazánkra. Hollandiában, Dániában, Németországban sokkal kiegyenlítettebb, csapadékosabb a klíma.
Hazai nitrátérzékeny területekAz említett országok kikötői az import szója (génkezelt is) kapui. Itt lehet legolcsóbban nagytömegben hozzájutni fehérje forráshoz, mely lehetőséget nyújt ezekben az országokban a sertés és a baromfitenyésztés, a szerves- és hígtrágya kibocsátás volumenének felülreprezentálására az Európai átlaghoz képest. Jelentős mezőgazdasági eredetű szennyeződésnek vannak kitéve ezek az országok. Komoly erőfeszítéseket is tesznek ennek kezelésére. Sajnálatos módon ezen erőfeszítések nem adekvát torzójának, durva másolatának tűnik a magyar „nitrát direktíva” és annak alkalmazása. Ilyen erős szabályozás a magyarországi körülmények mellett magyar gazdaszemmel indokolatlannak látszik. Az éves átlagos csapadékunk alig éri el, vagy egyes évjáratokban el sem éri ezen országok éves csapadékmennyiségének felét. Az állattenyésztés hagyománya, de lassan már a tudománya is kihal Magyarországon. Talajaink textúrája pedig össze sem hasonlítható a vázolt sajátosságok mellett fejlődő talajok tulajdonságaival.
Hirdetés
Az Agrofil így készül a probléma megoldásáraValóban vannak tartalékaink a tápanyag-utánpótlási rendszerünkben, ki is kellene azt használni, de nem kaphat elég, elegendő publicitást. Nem lehet úgy hatékonyan szabályozni a nitrát expozíciót, hogy a gazdaságban, a reklámokban, a tudományban, az oktatásban mindenki, folyton-folyvást azon kesereg, hogy milyen alacsony a hazai NPK felhasználás. Most kinek van igaza? El kellene dönteni az ügyeletes „masinisztának”, hogy szenet lapátol a kazánba, vagy húzza a szerelvényen a féket. Mindkettővel egyszerre nem lehet biztonságosan célt érni. Ha csökkenteni kell a felhasználást, annak kultúráját kezdjük el még az iskolában, az agráregyetemeken és kutató helyeken. Le kell folytatni ezeket a vitákat és konszenzusok mentén kell irányt mutatni a gazdáknak, nem pedig durván „rángatni a zablát szájukban”.
Mi már megtettük az első lépéseket, őszintén remélem, lesz is alkalmunk ezekről e keretek között is beszámolni.
Szerző: Lajos Mihály, cégvezető, Agrofil-SZMI Kft.
(x)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés