Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/57/news_19657/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Nem a karácsonyi beigli kiváltsága a mák – egész évben kellene enni! - MAGRO (title)!

A karácsonyi menüből idén sem hiányozhatott a mák. Nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium. Olyanok is akadnak, akik szerint minden nap kellene fogyasztani, mert – például a csontritkulás megelőzésében – valóságos csodaszer. Mi igaz ebből? Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke világítja meg a kérdést.

Bár ma sokan kerülik a mákos ételeket, mert kellemetlennek tartják, ha nem tudnak azonnal fogat mosni, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, a diófélékkel együtt vegyesen heti 2-3 alkalommal.

A mák nemcsak finom, hanem tápanyagtartalma miatt nagyon értékes élelmiszer. Száz grammban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van (Fotó: Pixabay)

Köhögéscsillapítás, görcsoldás, a végső fájdalom csillapítása

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Köhögéscsillapításra, görcsoldásra, súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására is alkalmazzák, de otthon semmiképp sem érdemes kísérletezni vele, mert veszélyes lehet a szervezetünkre.

A mák nemcsak finom, hanem tápanyagtartalma miatt nagyon értékes élelmiszer.

Száz grammban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. Persze, nagyon ritkán eszünk meg 10 dekagramm mákot. Egy tésztára, szelet süteménybe legfeljebb 2-3 deka kerül. Ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy értékes B1-, B6-, B2- és niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium.

Teljesen ép állapotban találták a csontokat a temetőben

Két ismert természetgyógyásztól, Schirilla Györgytől és Oláh Andortól ismert az a történet, amely szerint néhány évtizede áthelyezés miatt egy egész temetőt exhumálni kellett egy csallóközi faluban, Szlovákia területén. De a régészek számára is nagy meglepetést okozott, hogy a csontokat teljesen ép állapotban találták. A természetgyógyászok ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a helyi lakosság rendszeresen fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel a máktermesztés volt az egyik fő bevételi forrása.

A jelenséget azzal magyarázták, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, ami segít a kalcium hatékony felszívódásában, a dietetikus szakember azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: a foszfor gyengíti a kalcium biohasznosulását.

Schirilla György mindenesetre nagy híve volt a máknak, és saját receptet is kifejlesztett a rendszeres mákfogyasztás elősegítése érdekében. Ennek lényege, hogy a darált mákot össze kell keverni egy kis vízzel és mézzel, majd fel kell forralni és naponta egy evőkanállal fogyasztani belőle.

Ha jól is hangzik, a dietetikus nem javasolja a keverék rendszeres evését. Mint mondja, a méz is cukor, tehát szintén gyengíti a kalciumfelszívódást, és sokkal jobban járunk, ha rendszeresen fogyasztunk tejet, illetve tejtermékeket.

Citromos víz helyett inkább zöldség és gyümölcs

Schirilla mákkeverékéhez a citromos vizet is ajánlják, mint ami ugyancsak segíti a kalcium biohasznosulását, de a szakember szerint ez is tévedés. A C-vitamin megfelelő bevitele hozzájárul a bőr, a csontok és kötőszövetek egészségéhez, de a citromos víz helyett erre inkább a rendszeres és bőséges zöldség-, valamint gyümölcsfogyasztást javasolja.

Mivel a mákszemek nagyobb mennyiségű olajat tartalmaznak, hideg sajtolásukkal 33, meleg sajtolásukkal pedig 50 százalék körüli olajat lehet kinyerni belőlük. A mákolajat használhatjuk étolajként, például úgy, hogy 1-2 mokkáskanállal keverünk a salátához, de tudnunk kell róla, hogy nincs benne kalcium, és természetesen jóval kisebb mennyiségben hozzáférhető az egyéb olajoknál, mint amilyen a napraforgó-, az olíva- vagy a mogyoróolaj.

Összefoglalva a dietetikus szakember véleményét, a máknak valóban magas a kalciumtartalma, így fogyasztása hozzájárulhat a kalciumigény fedezéséhez, de a tejtermékekből jobban felszívódik a kalcium a szervezetünkbe.

A mákolaj nem egyenértékű a mákkal, markánsan eltér az összetétele. A mák fogyasztását azért sem ajánlja túlzásba vinni, mivel rendszerint édes ételekkel történik.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás