Hirdetés
Megoldás a szamóca, málna gyors penészedése ellen
Lassan beköszönt a nyári időszak, ami a meleggel együtt hoz mást is az életünkbe: mégpedig a bogyós gyümölcsöket. Már tavasszal is egyre sűrűbben találkozhatunk a piacokon, vagy a boltok polcain szeretett gyümölcseinkkel, amelyek hamarosan a kertünkben is megteremnek. Köztudott, hogy a bogyósok amellett, hogy finomak, kifejezetten jó hatással vannak az emberi szervezetre, viszont mit tehetünk az ellen, hogy ne csak pár napig élvezhessük ki az ízüket?
Bizonyára mindnyájunkkal előfordult már, hogy megvásároltuk, vagy épp betakarítottuk a szamócát, vagy a málnát, és pár nap után, még ha hűtőben is tároltuk, penészedni kezdett. Erre keresett megoldást Harold McGee, aki a tudományt felhasználva igyekezett feltárni a probléma kulcsát. A főzés kémiájának szakértője már könyvet is adott ki a téma kapcsán, most pedig rávilágított arra, hogy mi az a trükk, amely gyors, nem kerül pénzbe, viszont akár napokkal továbbtárolhatóvá teszi a gyümölcsöt. Forró víz.

Nincs másra szükség, csak arra, hogy pontosan meghatározott hőfokon, adott időre vízbe tegyük a gyümölcsöket. Ennek oka, hogy a penész spórák mindenhol fellelhetőek, a gyümölcsök nedves felületén pedig szinte egyik pillanatról a másikra kicsírázhatnak. A forró víz viszont lelassítja a penész spórák terjedését, sőt, akár a meglévőeket is eltünteti ideiglenesen –hangzik el a New York Times magazin Harold McGee kísérletezésiről szóló cikkében.
Hirdetés
A szakember több különböző kísérletet is végzett, és rengeteg tesztet hajtott végre annak érdekében, hogy megtalálja a tökéletes módszert. Így volt ez a vízhőmérséklet és az idő esetében is. Több tanulmányt is átrágva tesztelte a bogyós gyümölcsök különböző fajtáit, így a 113 foktól a 140 fokos vízig minden terítékre került, illetve az időkorlát is folyamatosan finomodott. A kísérletek pedig azt mutatták, hogy alacsonyabb hőmérséklet esetén pár percre volt szükség, míg magasabb hőmérséklet esetén pár másodperc is elegendő volt.
A tökéletes kombináció pedig a szamóca esetében 125 Fahrenheit (52 Celsius fok) hőmérsékletű vízben 30 másodperc eltöltése, amely alkalmazható málna és szeder esetében is. Az áfonyának magasabb, 140 fokos hőmérsékletet javasolnak, viszont ugyanezzel a 30 másodperces időkorláttal. A siker érdekében érdemes a víz hőmérsékletét mérni, és pontosan annyi időt hagyni a gyümölcsöknek, amennyi a teszt alapján ajánlott. Fontos, hogy a bogyók teljesen elmerüljenek a vízben, így minden területet érni fogja a forró víz. Az idő lejártát követően egy szűrőkanállal helyezzük át egy papírtörlővel bélelt tálcára és várjunk, amíg teljesen lecsöpögnek a gyümölcsök. Ezután a megszokott módon tárolhatjuk őket, viszont a fogyasztásuk ebbe az esetben is minél hamarabb ajánlott, ugyanis ez a módszer is csak pár nappal hosszabbítja meg a gyümölcsök fogyaszthatóságát.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés