Hirdetés
Kifogták a csalókat: közel 1 tonna illegális halterméket foglaltak le az éttermekben és a halboltokban
A jogosulatlan horgászat és halászat visszaszorításán kívül, az így kifogott halak felvevőpiacának felderítését is célul tűzte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata. Ezért kiemelt figyelmet fordított július és augusztus hónapokban az éttermek és halértékesítő helyek, halboltok ellenőrzésére. A szakemberek 18 vállalkozásnál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű halat, illetve halterméket, melyek együttes mennyisége eléri a 958 kilogrammot.
A Nébih híre szerint az állami halőrök 57 vállalkozást, főként éttermeket, valamint halboltokat ellenőriztek a nyár utolsó két hónapjában. Az ellenőrök 18 esetben, azaz a vizsgálatban érintett forgalmazók 31 százalékánál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű, éppen ezért nem nyomon követhető halat, illetve halterméket. A lefoglalt illegális haltermékek mennyisége összesen 958 kilogramm volt.

Többen csalnak a halkereskedelemben
Az Állami Halőri Szolgálat tapasztalatai szerint a kereskedők egy része – különösen a fagyasztott haltermékek – esetében nem tartja be a termék jelölésére vonatkozó szabályokat. A jelöletlen, vagy nem megfelelően jelölt haláru pedig minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ugyanis annak eredete még számlával sem igazolható. Továbbá jelölés hiányában a termék nem kapcsolható össze a számlán szereplő tételekkel.
Hirdetés

A természetes vizeinkben élő hal nemzeti érték, védelme mindannyiunk érdeke és kötelessége. Ezért a Nébih kéri, hogy aki halászattal-horgászattal kapcsolatos jogsértést tapasztal, jelezze azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre küldött levelében.
Kapcsolódó: Komoly fejlesztésekre szorul a világ haltermelése, de van terv a megoldásra
Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál. A genetikai állomány javításának megfelelő és hosszabb távú alkalmazása a fajtaszelekcióra támaszkodva hozzájárulhat az élelmiszertermelés bővítéséhez. Így viszonylag alacsony extra ráfordítással (víz, takarmány, terület) elégíthető ki az emberiség egyre növekvő igénye a halhúsra és halfélékre.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés