Hirdetés
Jobb lehet a jövő, ha kukorica helyett cirok lesz a magyar földeken?
Jó alternatívája lehet a kukoricának a cirok a száraz kontinentális éghajlaton, illetve az aszályra hajlamos területeken. A cirok szárazságtűrése kiemelkedő, ráadásul a változó klimatikus körülmények között jövedelmezőbb is lehet a kukoricánál. Magyarországon 1970 és 2000 között 80-100 ezer hektáron termesztettek cirkot, de ezt követően a területe jelentősen visszaesett a birtokszerkezet átalakítása, a korszerűtlen fajták/hibridek, és a nagyüzemi állattartó telepek megszűnése miatt. Jelenleg 20-22 ezer hektáron termesztik, de a vetésterülete évről-évre dinamikusan emelkedik.
Több témát is átbeszélt a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos növénytermesztési beszállítóipari alosztálya, ezek között a ciroktermesztés jelenéről és fejlesztési lehetőségeiről is szó esett. A NAK anyagát szemléztük. Míg több, más növénykultúrára kedvezőtlenül hat a klímaváltozás, addig a cirok vetésterületének növekedése a hőmérséklet emelkedésének is köszönhető. Ugyanis jó szárazságtűrése miatt az aszályra hajlamos, gyenge adottságú területeken érdemes a kukoricát cirokkal helyettesíteni. Egy kilogramm szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vizet igényel, mint a kukorica. A termése aszályos körülmények között legalább 15-20 százalékkal meghaladja a kukoricáét, hozama pedig Magyarországon akár a hektáronkénti 12 tonnát is elérheti.

Nyereségesebb a ciroktermesztés, mintha kukoricát vetnénk
Azokon a szélsőséges időjárásnak kitett területeken, ahol más kultúra gyakorlatilag nem termeszthető gazdaságosan és biztonságosan – többek között alacsonyabb műtrágya- és növényvédőszer-költsége miatt –, a cirok nyereséges tud lenni. Ezen kívül a vetésforgó is bővíthető a növénnyel, ezáltal csökkenthető a rovar-és betegségnyomás. Ugyancsak segíti a termesztését a korszerű hibridek megjelenése.
Hirdetés
A NAK alosztályának álláspontja szerint a cirok a jövő növénye lehet, erről itt írtunk korábban. Mindez nem csak a kedvező termesztési viszonyok miatt van, az állattenyésztők számára ugyanis a cirok kedvező beltartalma alapján (toxinmentes, magas fehérjetartalom, kiváló aminosav-összetétel) tökéletes kiegészítője a szemestakarmányoknak. Továbbá olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a takarmány-előállítást is. Ezeken kívül egyre növekvő és stabilabb a piaci kereslet a sokrétű felhasználhatósága miatt. Mivel a cirok glutén- és GMO-mentes, kiváló alapanyag az élelmiszer-előállításhoz, továbbá a sör- és az alkoholgyártás számára is. Ráadásul a bioetanol előállítására is alkalmas.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés