Hirdetés
Ingyenesen tölthető le a tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban című kiadvány
A tönke és alakor ősbúza fajok a tönkölytől eltérően szinte alig ismertek, pedig több tulajdonságukat tekintve is vetekszenek azzal, sőt, gyakran felül is múlják azt. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetételük, emészthetőségük, antioxidáns-vegyület és ásványi anyag tartalmuk kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. További agronómiai előnyük a jó betegségellenállóságuk, alkalmazkodóképességük, vitalitásuk, és a ma termesztett búzánál jobb gyomelnyomó képességük is. Ingyenes kiadvány ír róluk többet.
Az ÖMKi gondozásában megjelent online kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető erre a linkre kattintva.

Új fogyasztói igényeket talál az alakor és a tönke
A környezettudatos gondolkodásmód terjedésével, illetve a fogyasztói szükségletek átalakulásával egyfajta hiány jelent meg a piacon. A hazai fogyasztók is keresik azokat a reform termékeket, amelyek fogyasztása különféle egészségügyi problémákban (diabetesben, colitisben, irritábilis bél szindrómában, kisebb fokú gluténérzékenységben) szenvedők számára is ajánlható. Jelenleg azonban a legtöbb boltban nem találhatók megfelelő választékban ilyen termékek. Különösen a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek, így a kenyér és tésztafélék kínálata szegényes. Termelői oldalról nézve a gazdák nem szívesen vállalnak piaci kockázatot, nehezen változtatnak a már megszokott terményeken. Ezért elsőként a saját célra termelők és a kisléptékű feldolgozást végző gazdák vállalkoznak az ősbúza tájfajták kipróbálására - írta a 18 oldalas kiadvány bevezetőjében az ÖMKi.
Hirdetés
Kísérletek és tapasztalatok alapján
A termesztési segédlet az on-farm hálózatukban résztvevő gazdálkodók tapasztalatai és kisparcellás kísérleteik alapján kíván széleskörű tájékoztatást nyújtani az érdeklődő termelőknek az egyes ősgabona tájfajták jellemzőiről és a termesztés gyakorlati tudnivalóiról. Ezáltal is igyekszenek előmozdítani az ősgabonák szélesebb körű termesztésbe vonását és hazai feldolgozását. Természetesen a tájfajtákra megadott információk nagy vonalakban érvényesek a kereskedelmi fajtákra is, azonban a fajtatulajdonosok által közzétett információkat mindenképp ajánlott figyelembe venni - írták.
A tájfajták alapvetően abban különböznek a modern fajtáktól, hogy genetikailag eltérő egyedekből állnak. Míg a modern nemesítéssel előállított fajták kritériuma, hogy homogének legyenek, azaz genetikailag azonos egyedekből álljanak, a tájfajták heterogének.
A tájfajták definíció szerint, egy adott faj adott tájegységen belül hosszú időn keresztül termesztett, a termőhelyhez alkalmazkodott populációi. A kialakulási tájegység meghatározó szerepe ellenére a tájfajták alkalmazkodóképessége a megszokottnál általában sokkal szélesebb; az ÖMKi kísérleteiben vizsgált, a svájci ProSpecieRara civil génbankból kapott, valószínűsíthetően német nyelvterületen begyűjtött pelyvás tájfajták nagy része például igen jól alkalmazkodott a magyarországi feltételekhez is. Ennek kulcsa részben az lehet, hogy sokszor eredetileg és hazánkban is marginális területeken termesztett populációkról van szó, így a klíma- és a környezeti adottságok mégsem térnek el annyira, mint azt elsőre gondolni lehetne. Másrészt éppen a tájfajtákon belüli genetikai variabilitás képes bizonyos mértékig kompenzálni az eltérő környezeti feltételek hatásait - fogalmaztak.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés