Hirdetés
Idén még biztosan lesz paprika Boldogon
A Heves megyei községen hagyománya van a fűszerpaprika termesztésnek, az utóbbi időben azonban egyre kevesebben foglalkoznak a magyar konyha alapjának tekintett növénnyel. Ennek oka az egyre több kártevőben és a nagy élőmunka igényben keresendő.
A Hatvan térségében élő háziasszonyok java a boldogi pirospaprikára esküszik. A fűszerpaprika-termesztésnek arrafelé komoly hagyománya van, néhány évvel ezelőtt még szinte minden második család ezzel foglalkozott. Manapság azonban egyre kevesebben vágnak bele a paprikatermesztésbe, de még akadnak porták, ahol ősszel a tornácokon hosszú füzérekben lóg a tűzpiros fűszerpaprika.
A kártevők miatt szorul vissza a termesztés
Az utóbbi években egyre több kártevő támadja a fűszerpaprikát, erre vezethető vissza, hogy már csak néhány család foglalkozik a magyar konyha alapját adó növény termesztésével. A nagy szakértelmet kívánó, kártevők elleni védekezés mellett a magas élőmunka igény is visszaveti a növény termesztését. Feldolgozó üzem hiányában pedig szinte elképzelhetetlen a nagyobb mennyiségű termelés.
Hirdetés
Még a 3000 forintos ár is alacsony
A nagyobb paprikaőrlő malmok nem foglalkoznak annyira körültekintően a fűszerpaprika készítésével, mint aki otthon, kis tételben készíti el a terméket. A malmok a paprika magját is beleőrölik a készítménybe, míg aki otthon készíti, sok időt és energiát fordít a paprikák magmentesítésére és csak utána történik meg az őrlés. A sok idő, energia ráfordítás miatt az olykor 2500-3000 forintos, kilónkénti fűszerpaprika ár még alacsonynak is mondható.
A paprikafüzér még ma is látható néhány boldogi ház verandáján (A kép illusztráció!)Egyébként az idei időjárás kegyes volt a szabadföldi paprikatermesztőkhöz, a sok csapadék miatt ugyanis nem kellett öntözni. Szabadföldön a hozam jellemzően fele akkora, mint fóliás termesztés esetén, viszont a fóliában termett paprika minősége meg sem közelíti a szabadföldiét.
A boldogiak már túl is vannak az első szedésen. Információik szerint jó, közepes termést adott az idei év fűszerpaprikából. A feldolgozáson azonban még sok múlhat, ettől függ ugyanis, hogy mennyire lesz finom az őrlemény. A készítési folyamat már évszázadok óta generációról generációra száll Boldogon, bízzunk benne, hogy a jövőben is lesz még mit a pörkölt alá szórni.
Forrás: heol.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés