Hirdetés
Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?
Sok a vita a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája.
Arra a kérdésre, hogy hogyan változik az érett paradicsom íze, aromája, ha a betakarítást követően a kereskedelmi láncon végighaladva hűtőszekrényben (7 Celsius fok) vagy szobahőmérsékleten (20 Celsius fok) tároljuk a Göttingeni Egyetem Növényi Termékek Minőségrészletének kutatói keresték a választ. Ehhez egy „érzékszervi panel” szakértelmére támaszkodtak, akik segítségével elemezték az új paradicsomtörzsek íz-tulajdonságait. A testület tapasztalt és képzett értékelőkből állt, akik érzékeik segítségével elemzik a termékek tulajdonságait, és az alapján értékelik. Ez a testület más tulajdonságok mellett megvizsgálta a paradicsom édességét, savasságát és szaftosságát. A betakarítást követő teljes szállítási folyamat figyelembevételével nem találtak számottevő ízbeli különbséget a két tárolási lehetőség között.

Larissa Kanski, a tanulmány vezetőjének elmondása szerint főként a paradicsom fajtája befolyásolja az ízt, ezért új fajták kifejlesztése szolgál lehetőségként a paradicsomok ízminőségének javítására. Elke Pawelzik professzor hozzátette, minél rövidebb a tárolási idő, annál jobb az aroma, és az ehhez kapcsolódó tulajdonságok. A kutatás során pedig fény derült arra, hogy a betakarítást követően a teljes lánc figyelembevételével az érett paradicsom hűtőszekrényben való tárolása nincs hatással annak ízére.
Hirdetés
Forrás: Göttingeni Egyetem
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés