Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/26/news_24026/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom? - MAGRO (title)!

Sok a vita a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája.

Arra a kérdésre, hogy hogyan változik az érett paradicsom íze, aromája, ha a betakarítást követően a kereskedelmi láncon végighaladva hűtőszekrényben (7 Celsius fok) vagy szobahőmérsékleten (20 Celsius fok) tároljuk a Göttingeni Egyetem Növényi Termékek Minőségrészletének kutatói keresték a választ. Ehhez egy „érzékszervi panel” szakértelmére támaszkodtak, akik segítségével elemezték az új paradicsomtörzsek íz-tulajdonságait. A testület tapasztalt és képzett értékelőkből állt, akik érzékeik segítségével elemzik a termékek tulajdonságait, és az alapján értékelik. Ez a testület más tulajdonságok mellett megvizsgálta a paradicsom édességét, savasságát és szaftosságát. A betakarítást követő teljes szállítási folyamat figyelembevételével nem találtak számottevő ízbeli különbséget a két tárolási lehetőség között.

A kutatók a különböző tárolási lehetőségek hatását vizsgálták a paradicsom ízbeli tulajdonságaiban. (Fotó: Pixabay, Lernestorod)

Larissa Kanski, a tanulmány vezetőjének elmondása szerint főként a paradicsom fajtája befolyásolja az ízt, ezért új fajták kifejlesztése szolgál lehetőségként a paradicsomok ízminőségének javítására. Elke Pawelzik professzor hozzátette, minél rövidebb a tárolási idő, annál jobb az aroma, és az ehhez kapcsolódó tulajdonságok. A kutatás során pedig fény derült arra, hogy a betakarítást követően a teljes lánc figyelembevételével az érett paradicsom hűtőszekrényben való tárolása nincs hatással annak ízére.

Forrás: Göttingeni Egyetem

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás