Notice: getimagesize(): Read of 8192 bytes failed with errno=21 Is a directory in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Notice: getimagesize(): Error reading from /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/public/cms/news/70/news_27770/! in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 221

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/www/feke.wi24.hu/www/magro.feke.wi24.hu/protected/class/controller/AgronewsController.php on line 222
A húsfogyasztók is erősen hibáztathatók a környezetrombolásért - MAGRO (title)!

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF jelentése szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60 százalékáért a hús alapú étrend tehető felelőssé, ami hatalmas teher a Föld erőforrásaira. Az új jelentés kiemeli, hogy a hús iránti globális igény rombolja a környezetet. Ehhez nagyban hozzájárul az állatoknak szánt takarmánynövények termesztése.

Romba dönti a világot a hús alapú étrend?

A nevelt baromfik, sertések és más állatok ellátásához szükséges szójához hasonlóan nagy mennyiségben termesztett növényeket óriási területeken művelik. A WWF tanulmánya alapján ez a gazdálkodási forma szupergyorsan meríti ki a természeti erőforrásokat. A kutatás arra is rámutatott, hogy az intenzív és ipari állattenyésztés kevésbé tápláló ételeket hoz létre. A cikket a Greenfo oldal hozta le.

A hús alapú étrend teheti taccsra a bolygót és az élővilág sokféleségét - Fotó: Pixabay, Divily

A vizsgálatok szerint az 1970-es évekből származó csirkék húsa hatszor több omega-3 zsírsavat tartalmazott, mint a napjainkban intenzíven nevelt szárnyasoké.

Az Appetite for Destruction című tanulmányt  a Compassion in World Farming (CIFW) nevű állatjóléti szervezet közreműködésével a londoni 2017-es Extinction and Livestock konferencián mutatták be. Ezzel akarták felhívni a figyelmet arra, hogy az állatok takarmányozására használt növények termesztéséhez nagy mennyiségű és kiterjedésű mezőgazdasági területre van szükség. Ez a földigény pedig kifejezetten káros, és veszélyezteti a világ legsebezhetőbb területeit, többek között az Amazonast, a Kongói-medencét és a Himaláját.

A jelentésre és a konferenciára az ipari mezőgazdaságban egyre terjedő és aggasztó állapotok miatt volt szükség. Nemrég például egy Guardian/ITV vizsgálat mutatta ki, hogy a 2 Sisters Food Group-hoz tartozó csirkegyári személyzet alapvető élelmiszer-biztonsági információkat címkézett át az Egyesült Királyságban.

Évente 60 kiló szójára van szüksége egy embernek, hogy húst egyen

A fehérjegazdag szója ma olyan nagy mennyiségben kerül előállításra, hogy egy átlagos európai évente nagyjából 61 kg-ot fogyaszt el belőle. Ennek a nagy része közvetve olyan állati termékek elfogyasztásából származik, mint a csirke, a sertés, a lazac, a sajt, a tej és a tojás.

Ha azonban a hús iránti globális kereslet az előrejelzéseknek megfelelően fog növekedni, akkor a szója termelése 2050-re közel 80 százalékkal növekedhet.

Duncan Williamson, a WWF élelmiszer-politikai vezetője szerint a világ több állati fehérjét fogyaszt, mint amennyire szüksége van, és ez pusztító hatással van a környezetre.

A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékát az általunk elfogyasztott étel okozza. Tudjuk, hogy sokan tudatában vannak annak, hogy a hús alapú étrend hatással van a vízre és a földre, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáért is felelős.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a legnagyobb probléma az állatokat ellátó takarmány előállításából származik.

– mondta.

Ma egy főre több mint három szárnyas jut, így 23 milliárd csirkével, pulykával, libával, kacsával és gyöngytyúkkal a növényi takarmány legnagyobb fogyasztója a baromfi. A második legnagyobb a sertésipar, ami 2009-ben a világ takarmányának 30 százalékát élte fel.

Csirke után sertés a legnagyobb kedvenc

Az Egyesült Királyságban a csirkehús után a második kedvenc a sertéshús. 2015-ös adatok szerint átlagosan egy ember 25 kilónyi sertéshúst fogyasztott el egy évben. Közel annyit, amennyi egy főnek ajánlott teljes éves húsmennyiség. Az Egyesült Királyság táplálkozási útmutatói 45-55 g fehérjét ajánlanak naponta. De az átlagos brit fogyasztás 64-88 g közé esik, melynek 37 százaléka hús és húskészítmények. Itt olvashatott korábban a húst hússal étrend terjedéséről.

Rockzenéhez köti a felmérést a Természetvédelmi Világalap

Nyilván nem véletlen a WWF felmérésének címadása - az "Appetite for Destruction" amellett, hogy passzol a témához, a népszerűsítésben is fő cél volt az ismertség, ugyanis a Guns N' Roses nevű rockzenekar világhírű első albumának is ez a neve, ami 1987-ben jelent meg és nagyon sokáig vezette is a slágerlistákat.

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Legújabb hirdetések

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Partner

A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK

2024.05.22.

A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás