Hirdetés
Gyümölcsfogyasztással javítanának a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában
Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora szerint íz és minőség tekintetében még mindig nagyon jól állnak, amit a szakemberek is megerősítettek. “Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten is arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka” – nyilatkozta.
A Maszol.ro portál írta meg, hogy a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évében, amelyet az ENSZ az Európai Fenntartható Fejlődési Héten hirdetett meg, a romániai Fenntartható Fejlődés Főosztály a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fokozott szerepét népszerűsítette a fenntartható életmód kialakítása érdekében a Gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve konferencián.

A pazarlás és a költségek csökkentését is segíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztás
Arra biztatjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez – fogalmazott Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.
Hirdetés
Romániai (Marius Mihai Micu államtitkár, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, prof. Dr. Marian Bogoescu, Aurel Tănase, az OIPA PROD COM elnöke, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, Dr. Nastasia Belc - Élelmiszer-biológiai erőforrások Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Intézete - IBA Bukarest elnöke) és európai (Nabil Gangi - a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselő-helyettese, Anastasia Alvizou főigazgató-helyettes „Farm to Fork”) szakemberek osztották meg a résztvevőkkel az adminisztratív és szakpolitikai intézkedéseket az ökológiai mezőgazdaság és zöldségtermesztés területén mind a termelők, mind a fogyasztók számára.
Szabályok, források, fejlesztések
Szó esett többek között a folyamatban lévő európai jogszabályváltozásokról, a rendelkezésre álló finanszírozási forrásokról, az innovációról és a termesztési rendszerek védelmének lehetőségeiről. „Jó példákat mutattunk be és vitattunk meg, valamint Mihaela Bilic táplálkozási szakember és Adrian Hădean séf hasznos tippekkel láttak el a napi étrendünkhöz” – olvasható az RMDSZ közleményében.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés