Hirdetés
Exportra kerül a hazai konzervek java
A hazai konzervpiac leginkább exportra állítja elő termékeit. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a hazai adottságok kiemelkedőek ebben a szektorban, például a csemegekukorica termőterületünk Európában a legnagyobb. Idén azonban még így sem várható élénkülés a szektorban, köszönhetően a gyengülő külpiaci keresletnek.
Hazánk zöldségfeldolgozásának legfontosabb terméke a csemegekukorica. Csak ebből a termékből évente félmilli tonnát dolgoznak fel a magyarországi gyárak. Kizárólag ebből a termékből nem tudna megélni a hazai konzervipar, mert jelentősen be van határolva a szezonja, viszont a zöldborsó és a zöldbab segít meghosszabbítani azt.
Tavaly is látható volt, hogy a többlábon állás nélkül bajban lenne a hazai konzervipar. A szélsőségesen száraz és meleg időjárás a zöldborsóban nem tett kárt, sőt, a termésmennyiség meghaladta a korábbi évek átlagát. Ennek köszönhetően a feldolgozók a tervezett mennyiségnél egy kicsivel többet is fel tudtak vásárolni. Ellenben a csemegekukorica és a zöldbab termésátlaga kedvezőtlenül alakult. Az öntözetlen területeken alacsony volt a termésmennyiség, az öntözött területeken is maximum közepes termést tudtak elérni a gazdák, így tavaly a zöldborsó volt a konzervipar zászlóshajója - olvasható a Syngenta sajtóközleményében.
Hirdetés
Magyarország nagyhatalomnak számít konzervkukorica-előállításban EurópábanMagyarországon sokan foglalkoznak konzerviparral. 15 cég 20 feldolgozó üzemében gyártanak konzerv és fagyasztott kukoricát, zöldborsót, zöldbabot és ezekből készült termékeket, keverékeket. A feldolgozók kapacitása nem bővült jelentősen az elmúlt évtizedben, ellenben sok helyen került korszerűsítésre a technológia. A konzervek több mint 70 százaléka szuperédes termék, több hűtő cégnél is már a termékek 50 százaléka ilyen minőségű. A zöldborsó szemmérete és zsengesége egyre fontosabb a fogyasztóknak. Ezt a gyártók is igyekeznek figyelembe venni a fajtaválasztásnál és a betakarítás szervezésénél.
A magyar termelés többsége exportra kerül, ezért érzékeny a piaci változásokra. A 2010 utáni évek a termelés folyamatos növekedéséről szóltak: a csemegekukorica vetésterülete 35 ezer hektár fölé emelkedett. A zöldborsó 15 ezer hektár feletti, míg a zöldbab 2 ezer hektárt meghaladó vetésterületet ért el 2014-re. Tavaly mindhárom növény esetében csökkent a termelés, és idén is a vetésterületek csökkenésére lehet számítani, elsősorban a csökkenő konzerv export lehetőségek miatt. A fagyasztott és konzerv termékek nagyobb részét az unió tagországaiba szállítják a feldolgozók. A 2016-ra várható termeléscsökkenést főként a kelet-európai piacok - Oroszország, Ukrajna - bizonytalanságai okozzák.
Forrás: Syngenta
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés