Hirdetés
Erősödik az igény a házi pálinkára
Újra napirendre kerülhet az Európai Unió illetékes fórumain az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt. A jegy ára 700 forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet.
Tavaly 151 ezer adójegy talált gazdára, ami több, mint 30 százalékkal haladja meg az előző évben rögzített mennyiséget. Ezek szerint 2019-ben megugrott a háznál készített pálinka iránti érdeklődés. A jegyekből az állam 105 millió forint bevételre tett szert - ismertették a cikkben az MTI szerint. Tállai András elmondta, hogy 2010 után - bizonyos mennyiségig - jogszabályba foglalták az adómentes pálinkafőzés jogát, de az Európai Unió emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy kemény tárgyalások révén jutottak el a mostani rendszer, a kedvezményes, 700 forintos adójegy bevezetéséhez. Ám ezt a csekély terhet is szeretnék eltörölni, ezért minden ilyen törekvést támogatnak. Az adómentes párlatkészítés lehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne - jegyezte meg Tállai András.

Az otthoni pálinkafőzés szabályai
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható, ha azt nem értékesítik. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető - írta a NAV. Magánfőző az a 18. életévét betöltött személy, aki gyümölcstermesztéssel, saját gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A magánfőzőnek a desztillálóberendezés megszerzését 15 napon belül be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzatnál, amely értesíti a NAV-ot.
Hirdetés
A készítés előtt kell párlatadójegyet igényelni
Az önkormányzatnál regisztrált magánfőzőnek a párlat előállítása előtt párlatadójegyet kell igényelnie a NAV-tól papíralapon vagy elektronikusan. A formanyomtatvány beszerezhető az ügyfélszolgálatokon, vagy letölthető a NAV oldaláról. A kitöltött igénylőlap benyújtható személyesen az ügyfélszolgálatokon, postán vagy az Ügyfélkapun keresztül. Az igénylőlapon többek között fel kell tüntetni a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a jövedéki adó megfizetésének módját, az igényelt adójegy mennyiségét és azt, hogy a bejelentő megfelel a magánfőzésre vonatkozó szabályoknak. Az igényelt adójegyet az ellenérték megfizetése után veheti át a magánfőző.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés