Hirdetés
A bolygónak sem mindegy, hogy mit eszünk
Érdekes felfedezéssel álltak elő kutatók. Szerintük, nem elég, hogy a helytelen táplálkozással a saját szervezetünket károsítjuk, de még a környezetünk is megsínyli például a túlzott húsfogyasztásunkat. Persze azonnal ötleteket is adtak arra vonatkozóan, hogyan gátoljuk ezeket a káros folyamatokat.
Az már köztudott, hogy a rossz étkezési szokások negatívan befolyásolják az emberi egészséget. Gondoljunk csak a túlzott húsfogyasztásra, a magas zsír- és cukortartalmú ételek túlzásba vitt bevitelére, vagy éppen a gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrendre. Friss kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy ezzel nem csak saját szervezetünket sodorjuk nehéz helyzetbe, de a környezetet is veszélyeztetjük.
A FAO sajtóközleményéből kiderül, hogy a teljes értékű gabonákon, a zöldségeken és a gyümölcsökön alapuló étrend sokkal kisebb terhelést jelent a környezetre. Ennek hatására a fenntartható fejlődés témakörébe beépítették az egészséges táplálkozás és a mezőgazdaság kapcsolatát is és ezzel a jövőben sokkal kiemeltebben fognak foglalkozni a szakértők, mint eddig bármikor.
Hirdetés
Sőt, már most is több mint 80 országban (köztük hazánkban is) elérhetőek olyan táplálkozással kapcsolatos ajánlások, amelyek tudományosan megalapozottan gyakorlatiasan, az egyes országok szokásaihoz igazodva segítik a helyes táplálkozás elsajátítását az embereknek.
A FAO szerint ez lehet a jövő: sok zöldség, kevés hús az étlaponSajnálatos módon pont a leginkább érintett, alacsony jövedelmű afrikai országokban foglalkoznak legkevésbé ezzel a témával. Mindösszesen 5 afrikai ország adott ki táplálkozással kapcsolatos ajánlásokat lakosai számára.
Svédországban például a gyökérzöldségek fogyasztására próbálják ösztönözni az embereket a leveles zöldségekkel szemben, de elsősorban a növényi alapú étrend előnyeivel foglalkoznak az ajánlásokban. Brazíliában pedig a fenntarthatóság társadalmi és gazdasági hatásaival is kibővítették az eddigi tanácsokat. valamint a feldolgozott élelmiszerekről próbálják lebeszélni az embereket.
A szakértők viszont kihangsúlyozták: az ajánlások csak abban az esetben érhetnek el pozitív hatást, ha azok beépülnek a szabályozási rendszerbe és a gyakorlatban is használják őket, például a közétkeztetésben.
Íme, néhány alapszabály, ami országtól függetlenül minden embernek megfontolandó lehet:
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés