Hirdetés
Baktériumok semlegesítik a mérgező fenolt a talajban
A mezőgazdaságban az egyik legnagyobb problémát a talaj aktuális állapota jelenti. Az, hogy az intenzív növénytermesztés miatt a tápanyagkészlete vészesen fogy a visszapótlás ellenére, csak az egyik probléma. A talajba jutó mérgező anyagok – mint például a fenol – további bonyodalmakat képesek okozni.
A fenol az iparban egy rendkívül elterjedt anyag, egészen pontosan számos vegyipari folyamat melléktermékeként tartják számon. Emellett festékek, műgyanták készítésének elengedhetetlen alapanyaga is.
Egy baktérium segíthet a fenolt kipucolni a szennyezett talajokbólErősen toxikus, valamint rákkeltő hatású anyag, ezért a fenol a környezetbe jutva komoly problémákat idézhet elő. Biológiai úton nem bomlik le, így ahová egyszer bekerül, csak nagyon nehezen lehet eltakarítani. Ebből adódóan a mezőgazdasági földterületeket is veszélyezteti.
Hirdetés
A Journal of Applied and Environmental Microbiology folyóirat azonban arról számolt be, hogy már úton van a megoldás a fenol lebontásának felgyorsítására. Erre egy baktérium, a Microbacterium terregenes lehet képes, melyet olajjal szennyezett talajból nyertek ki a tudósok.
A kísérletek szerint a baktérium 3 nap alatt képes lebontani a fenolt 700 mg/l koncentráció esetén. Természetesen a lebontási folyamat sebessége függ a szennyezettség mértékétől. Amennyiben hosszabb távon is sikeresek lesznek a kísérletek, jelentősen lecsökkenhet a fenollal szennyezett talajok megtisztítási költsége, illetve elhagyható lesz az ilyen esetekben alkalmazott teljes talajcserés megoldás is.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés