Hirdetés
Asszonyélet: sült alma és almás pite
Ahogyan előző cikkünkben leírtuk, az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem csak nyersen fogyasztva ízletes és egészséges, hanem aszalva, szárítva, sütve is finom, sőt, süteményekbe is kiváló tölteléknek számít. Ma a méltán népszerű sült alma és az almás pite receptjét osztjuk meg!
Sült alma
A téli hónapok és a kora tavasz kedvelt desszertjének számít a sült alma. Elkészítése egyszerű, mindemellett finom és egészséges édességet vehetünk magunkhoz, ha az alábbiak szerint készítjük.
Hirdetés
Hozzávalók:
- 5 db alma,
- 15 dkg tört dió,
- 1 egész citrom leve,
- ízlés szerint fahéj,
- 2-3 evőkanál méz.
Forrás: debmedia.huAz elkészítés egyáltalán nem bonyolult: az almákat meghámozzuk, majd eltávolítjuk a magházukat. Ezt követően a citromlével megkenjük az almákat, hogy ne barnuljanak meg! Jöhet a töltelék: a mézet, a diót és a fahéjat egy kis tálban keverjük össze, majd töltsük az almákba, a magházak helyére.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezzük rá az almákat. Ha maradt a töltelékből, kenjük meg vele az almák tetejét. 180 fokon, 10-15 perc alatt készre süthető az alma és már fogyasztható is!
Almás pite
Hétvégén a nagyszülőknél elengedhetetlen édesség az almás pite. Van, aki fahéjjal, van, aki fahéj nélkül készíti, de mindenképpen rendkívül finom édesség.
Hozzávalók:
- 45 dkg finomliszt,
- 2 db tojás,
- 15 dkg porcukor,
- 2 evőkanál tejföl,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- a citrom reszelt héja,
- 25 dkg vaj,
- 1,5 kg alma
Fotó: mindmegette.huA finomlisztet egy tálba töltjük. A cukrot a vajjal jól eldörzsöljük, a citromhéjat belereszeljük és hozzákeverjük a sütőport is. Az így kapott keverék közepére mélyedést csinálunk, belerakjuk a tejfölt és a tojásokat, majd kanállal összedolgozzuk az egészet. Az így elkészült tésztát fél órán át hűvös helyen pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, megpucoljuk az almákat, a magházakat kivágjuk, majd az almákat durva reszelőn lereszeljük, majd levelét kinyomkodjuk. Forró olajon a lereszelt almát kicsit megdinszteljük.
A citrom levét összekeverjük 3 evőkanál porcukorral és ízlés szerint fahéjjal és ezzel ízesítjük a megdinsztelt almát.
Meglisztezett gyúródeszkán a tésztából két közepes tepsi méretű lapot nyújtunk. Az egyik lapot a kivajazott tepsi aljára tesszük és villával megszurkáljuk és megszórjuk zsemlemorzsával. Ezt követően ráhelyezzük a tölteléket és a másik tésztalappal lefedjük. Ezt a tésztalapot is megszurkáljuk villával.
Előmelegített sütőben 200 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Sütés után hagyjuk kicsit hűlni, majd megszórjuk a tetejét porcukorral és tálalhatjuk is.
Jó étvágyat a süteményekhez! :)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés