Hirdetés
Amikor megindul a magyar mogyoró
Mogyoróból és mandulából is - nem meglepő módon - magasabb az ország fogyasztása a termelésnél. Az új technológiával előretörhet a magyar mogyoró.
Többszörösére is emelkedhet egy új termesztési technológiának köszönhetően a magyar mogyoró állománya – közölte a Magyar Távirati Iroda. Mogyorótermesztéssel 115, mandulával pedig 125 gazda foglalkozik Magyarországon foglalja össze cikkében az Agronapló oldal.
Magyar mogyoró - gyorsul a termesztésBár Magyarország a mogyorótermesztő országok északi peremén helyezkedik el, az elmúlt években mind fogyasztói, mind termelői oldalról ugrásszerűen megnőtt az igény a termesztésére. Erre válaszol az új technológia, amellyel rövidebb idő alatt, nagyobb mennyiségű szaporítóanyagot lehet előállítani.
Hirdetés
Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy hektáronként 73 ezer forinttal támogatják a magyar mogyoró- és a mandulatermesztést. 2012 óta egyre nagyobb területre adnak be támogatási kérelmet a gazdálkodók, a támogatott ültetvények nagysága 270 hektárról az idén már 340 hektárra növekedett.
A mogyoró termelése évről évre csökken, míg 2010-ben 140 tonna volt, addig tavaly a regisztrált ültetvényeken csupán 50 tonna termett. Ezzel szemben a mandula termelése nőtt, 2010-ben 110 tonna volt, 2016-ban 290 tonnára emelkedett. Mandulából és mogyoróból is magasabb az ország fogyasztása a termelésnél. Az idén mogyorótermesztéssel 115 gazda foglalkozik, mandulával pedig 125. A legnagyobb termőtájak a Balaton-felvidéken vannak, de jelentős termővidék még Buda környéke és a Mecsek is.
Felgyorsul a magyar mogyoró és mandula termesztése
Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az érdi telephelyükön állítják elő és termelik az ország majdnem teljes mogyoró- és mandulaállományát. A mogyoró-anyatelep évente körülbelül 3000-4000 ültető-anyagot termel, amely a technológia segítségével megháromszorozható, körülbelül 12 ezer mogyoró sarj termelhető - fűzte hozzá.
Mire jó a mogyoró?
A mogyorónak jelentős a vitamin- ( C-, B1-, B2-, E-) és ásványianyag-tartalma (kalcium, vas, réz, kálium, magnézium). Rendkívül gazdag élelmi rostokban. Ezek a jóllakottság érzetét keltik azáltal, hogy a gyomorban megduzzadnak, így a mogyoró paradox módon védhet az elhízás ellen. A leveléből készített főzet a dióhoz hasonlóan belsőleg és külsőleg egyaránt használható. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket és illóolajat tartalmaz. Teaként fogyasztva jó izzasztó és vizelethajtó hatású, külsőleg alkalmazva csökkenti az aranyeres, valamint visszeres panaszokat.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
A vízhiány és az állattenyésztés összefüggéseiről adott ki közleményt a NAK
2024.05.22.A NAK közleménye szerint téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az állattenyésztés-ellenes narratíva képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a tények mást mutatnak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének nagy részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHirdetés
Hirdetés